Communicatieve Vaardigheden vs. Communicatie van de Organisatie

Bij ‘communicatie‘ denken veel mensen aan ‘Communicatieve vaardigheden‘, zoals spreken, schrijven en presenteren. Dit zijn vaardigheden die iedere professional op HBO-niveau of hoger zou moeten beheersen. Op Communicatie KC gaat het echter vooral over kennis die nuttig is voor mensen die zich bezighouden met ‘Communicatie van de Organisatie’.

Krachtenveld van StakeholdersBij ‘Communicatie van de Organisatie‘ gaat het om het onderhouden van relaties met mensen. Deze mensen zijn individuen, maar worden vaak benaderd als groep: een doelgroep, groep van volgers, of stakeholder. Het gaat daarbij om consumenten en klanten, maar ook medewerkers en bijvoorbeeld journalisten, bloggers en iedereen die social media gebruikt. Daarnaast zijn beslissers bij bedrijven en overheden een belangrijke groep.

Communicatieve vaardigheden staan in dienst van de Communicatie van de Organisatie, want om relaties te onderhouden is spreekvaardigheid belangrijk, maar ook het schrijven van teksten voor de site, persberichten, advertenties, personeelsadvertenties etc. Communicatie van de Organisatie gaat echter verder.

Communicatie van de Organisatie gaat ook over het creëren en onderhouden van een gewenst image, een merk en reputatie. Deze beïnvloeden namelijk de houding die mensen hebben ten opzichte van de organisatie en haar merken, producten en diensten. Met communicatie kan de organisatie een emotionele band opbouwen en onderhouden.

Een image, merk of reputatie is niet te creëren of bij te sturen met alleen een goede tekst op een site of persbericht. Vaak is zelfs een reclamecampagne of PR-campagne niet genoeg, zelfs niet als beide campagnes geïntegreerd worden. Met communicatie kan de organisatie niet herstellen wat ze met haar gedrag kapot maakt.

Communicatie van de Organisatie zou daarom in alle haarvaten van de organisatie moeten zitten. Wat de organisatie zegt, zou moeten kloppen met wat ze doet. Wat in de Missie en Visie staat zou moeten kloppen met wat de leiding en medewerkers van de organisatie écht geloven en wat ze écht doen en besluiten. In de PR zegt men dan ook: ‘Be Good and Tell It‘. Vertel dus geen mooie PR-praatjes, maar stuur de organisatie als geheel bij, zodat het verhaal echt waar is. Voorbeelden zijn Nike die kinderarbeid afzwoor en Unilever’s Sustainable Living Plan.

Op Communicatie KC sluiten we ons aan bij wat Vos & Schoemaker verstaan onder ‘communicatie voor een organisatie’:

de managementfunctie binnen een organisatie, die verantwoordelijk is voor communicatieprocessen die gevoerd worden vanuit een organisatie en daarmee een duurzame interactie bevordert tussen een organisatie en publieksgroepen in de interne en externe omgeving.” (Vos & Schoemaker 2017, p17)

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.