Wortel en Stok (Belonen en Straffen)

Het uiteindelijke doel van communicatie is meestal dat de doelgroep iets gaat doen: kopen, solliciteren, investeren, content delen etc. Het enige gereedschap dat de communicatiedeskundige hiertoe tot zijn beschikking heeft, is een boodschap die de doelgroep aanzet tot gedrag. Deze boodschap moet bovendien op het juiste moment via de juiste media op de juiste plek aan de doelgroep worden gepresenteerd met de juiste content.

Wortel & Stok (Belonen & Straffen) toepassen door communicatiedeskundige

De Communicatiedeskundige kan zelf niet de prijs van een product veranderen, of op een andere manier gewenst gedrag belonen of bestraffen. Wat hij wél kan doen:

  • Communiceren óver de beloning / straf.
  • Een sociale of emotionele beloning / straf in het vooruitzicht stellen. Bijvoorbeeld: vertellen dat je gelukkiger wordt door het gewenste gedrag te vertonen (Koop X en je hoort erbij / mensen kijken tegen je op / je bent een betere moeder / je voelt je lekkerder / etc.)

Daadwerkelijke gedragsverandering

Voor daadwerkelijke gedragsverandering is echter meer nodig dan een boodschap! Vaak wordt dan belonen en straffen toegepast, ook wel bekend als de ‘wortel en stok methode‘. Hierbij gaan we ervan uit dat de ontvanger een soort ‘koppige ezel’ is. Deze is meestal niet van zijn plaats te brengen door ‘Voort!’ te roepen. Alleen een boodschap zenden helpt dus niet.

Wortel

Als de ‘koppige ezel’ / ontvanger niet gehoorzaam luistert naar de aansporing ‘koop dit’ / ‘solliciteer bij ons’ / ‘investeer bij ons’ / ‘deel onze content’ / ‘houd van ons’ / etc. Dan kan de ‘ezel’ gelokt worden met een wortel. Ofwel: de ontvanger wordt een beloning in het vooruitzicht gesteld bij gewenst gedrag.

De boodschap bevat dan ook meestal een belofte, een propositie. Zoals: als je dit product koopt dan word je gelukkig / hoor je er helemaal bij / wordt je was nog witter / etc. Maar deze belofte moet wel waar zijn, anders gaat de leugen binnen de kortste keren viral via social media.

De communicatiedeskundige mist de kennis en macht om waspoeder te maken die echt witter wast; of een auto te maken die de bestuurder echt gelukkig maakt; of om mode te ontwerpen waardoor de drager echt ergens bij hoort. Hij is dus afhankelijk van wat anderen binnen het bedrijf doen en maken. De communicatiedeskundige kan niet de echte beloning (het product of de dienst) maken, hij kan alleen de belofte bij de consument tussen de oren brengen.

Stok

Ongewenst gedrag wordt bij de ezel gestraft door te slaan met een stok. Iemand die te hard rijdt krijgt een bekeuring, iemand die overstapt naar een ander merk kan een boete krijgen. Ook deze straffen kan de communicatiedeskundige niet zelf uitdelen, hij kan er wél voor zorgen dat de doelgroep zich bewust is van de straf voor ongewenst gedrag.

Meer over wortel en stok:

6 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.