Diverse auteurs maken onderscheid tussen de actievisie en de interactievisie, hieraan is een derde visie toe te voegen: communicatie als ‘gemeenschappelijk maken‘. Dit zijn drie manieren om naar communicatie te kijken; je kan dit vergelijken met drie verschillende ‘brillen’ om naar communicatie te kijken. Hieronder worden deze drie visies toegelicht, kort door de bocht zijn ze als volgt samen te vatten:
- bij de actievisie staat ‘bereiken’ centraal,
- bij de interactievisie staat ‘betrekken’ centraal,
- bij communicatie als ‘gemeenschappelijk maken‘ staat ‘delen’ centraal.
Overigens passen de actievisie en interactievisie bij wat De Moor ‘communicatio‘ noemt; ‘gemeenschappelijk maken’ komt overeen met ‘communicare‘. Zie Communicatio vs. Communicare.
Voor een meer diepgaande visie op communicatie lees je de Piramide van communicatiemodellen.
Actievisie

‘De actievisie is gefundeerd in theoretische opvattingen die communicatie zien als ‘information transfer’, het efficiënt en effectief overbrengen van informatie aan doelgroepen.’ (Reijnders 2015 p57)
Kortom: Actievisie gaat uit van het overbrengen van de boodschap op de doelgroep.
Interactievisie

Kijk je door de ‘bril’ van de interactievisie naar communicatie dan zie je dat mensen sowieso met elkaar communiceren en interacteren, als communicatiedeskundige kun je dit hoogstens bijsturen. In de interactievisie is informele communicatie dan ook belangrijk en in de interactievisie staan de bottom-up en de outside-in benaderingen centraal.
Kernwoorden in de interactievisie:
- dialoog
- discussie
- adviseren
- faciliteren
- organiseren
- coachen
Gemeenschappelijk maken
Naast de actie- en interactievisie, is er nog een derde visie op communicatie: gemeenschappelijk maken (van informatie, beleving, waarden, etc.).

Deze derde visie op communicatie hoort bij de top van de piramide van communicatiemodellen. Het gevolg van interactie kan namelijk zijn dat mensen informatie, beleving, waarden etc. met elkaar gaan delen, er ontstaat dan een groep met een wij-gevoel en eventueel zelfs een gemeenschappelijke (sub)cultuur.
In deze visie zie je communicatie als commun-icatie: groepvorming.
[…] article is based on ‘Actie, interactie en gemeenschappelijk maken‘ on […]