Communicatio vs. Communicare

De Moor legt uit dat het woord Communicatie is afgeleid van twee verschillende Latijnse woorden: Communicatio en Communicare. En allebei de woorden geven een ander perspectief op communicatie. (De Moor, 1997, p7). Samengevat zegt hij over deze begrippen het volgende.

Communicatio

 • Betekent: Mededeling. Overdracht of transmissie van informatie of boodschappen.
 • Dit is zoals communicatie traditioneel wordt opgevat.
 • “organisatie kan worden beschouwd als een communicatienetwerk waarin informatie wordt verzameld, geordend, opgeslagen en verspreid naar allerlei hiërarchische en functionele centra. ” (De Moor, 1997, p7)

Communicare

 • Betekent: Gemeenschappelijk maken. Laten delen.
 • Dit gaat over het interactionele en cultuurscheppende aspect van communicatie.
 • “organisaties [zijn] gemeenschappelijk geconstrueerde sociale realiteiten” (De Moor, 1997, p8).
 • “Organisaties hébben geen culturen, zij zíjn culturen (Weick, 1979). En deze culturen komen tot stand en worden onderhouden door communicatie.” (De Moor, 1997, p7).

In andere woorden

Communicatio

Communicare

 • Informatie is betekenis die in de hoofden van mensen wordt gecreëerd. Deze mensen zijn individuen die zélf betekenis creëren. Dit doen ze door nieuwe ervaringen en indrukken te associëren met herinneringen, waarden, emoties etc. die in hun brein zijn opgeslagen. Groepen bestaan uit individuen met vergelijkbare herinneringen, waarden, emoties etc.; deze individuen zullen daarom ongeveer dezelfde betekenis verlenen aan dezelfde ervaringen en indrukken.
 • Mensen zijn creatieve wezens, ze interpreteren hun omgeving. Eén van de factoren in hun omgeving zijn media en daartussen zitten ook media met uitingen van de zender. Mensen bepalen zélf wat ze wel en niet oppikken en hoe ze dat interpreteren.
 • Mensen zijn individuen die gemeenschappelijke betekenis kunnen verlenen aan hun ervaringen en indrukken, als ze dat doen is het een groep met een gemeenschappelijke cultuur. (De kern van een cultuur bestaat uit gemeenschappelijke waarden.)
 • Een organisatie is een groep van groepen. Mensen voelen zich betrokken bij een groep als ze voelen dat ze waarden delen met andere leden van die groep.

Lees verder:

Zie ook op Communicatie KC:

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.