Bij het ontwikkelen van de communicatiestrategie moet je creatief zijn – niet creatief in de zin van een mooi product maken, maar creatief in de zin van een effectieve oplossing bedenken.
Met het begrip ‘strategie‘ bedoelen verschillende mensen verschillende dingen en ook het begrip ‘communicatiestrategie‘ is voor diverse uitleg vatbaar. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de verschillende visies die mensen hebben op wat ‘communicatie’ is.

1 Communicatie is operationeel
Communicatie wordt vaak op de eerste plaats gezien als een operationeel instrument dat de organisatie gebruikt om organisatiedoelen en marketingdoelen te bereiken. Communicatiedeskundigen houden zich in die visie dan vooral bezig met het maken van communicatiemiddelen: schrijven en vormgeven.
2 Communicatie is tactisch
Als deze communicatiemiddelen worden geïntegreerd tot een campagne, dan spreken we over een tactisch instrument. Ook dit tactische instrument (= campagne) is bedoeld om organisatiedoelen en marketingdoelen te bereiken. De communicatiestrategie is dan de campagnestrategie: communicatiestrategie op tactisch niveau.
3 Communicatie is strategisch

Op de derde plaats kan communicatie worden bekeken op strategisch niveau. Op strategisch niveau gaat communicatie over het creëren en onderhouden van een merk. Hiervoor integreert de communicatiedeskundige diverse campagnes en deze stemt hij zoveel mogelijk af op ander beleid van de organisatie. Communicatiestrategie op strategisch niveau is dus merkstrategie. Merkstrategie is nauw verbonden met organisatiestrategie en marketingstrategie.
Zie ook: Strategisch, Tactisch, Operationeel niveau
[…] Communicatiestrategie: tactisch niveau en strategisch niveau […]