Communicatiestrategie: tactisch niveau en strategisch niveau

Bij het ontwikkelen van de communicatiestrategie moet je creatief zijn – niet creatief in de zin van een mooi product maken, maar creatief in de zin van een effectieve oplossing bedenken.

Met het begrip ‘strategie‘ bedoelen verschillende mensen verschillende dingen en ook het begrip ‘communicatiestrategie‘ is voor diverse uitleg vatbaar. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de verschillende visies die mensen hebben op wat ‘communicatie’ is.

Organisatie Marketing Communicatie doelen
Relatie tussen doelstellingen (Michels 2016).

1 Communicatie is operationeel

Communicatie wordt vaak op de eerste plaats gezien als een operationeel instrument dat de organisatie gebruikt om organisatiedoelen en marketingdoelen te bereiken. Communicatiedeskundigen houden zich in die visie dan vooral bezig met het maken van communicatiemiddelen: schrijven en vormgeven.

2 Communicatie is tactisch

Als deze communicatiemiddelen worden geïntegreerd tot een campagne, dan spreken we over een tactisch instrument. Ook dit tactische instrument (= campagne) is bedoeld om organisatiedoelen en marketingdoelen te bereiken. De communicatiestrategie is dan de campagnestrategie: communicatiestrategie op tactisch niveau.

3 Communicatie is strategisch

Organisatie Marketing Communicatie doelstellingen
Relatie tussen doelstellingen (Michels 2016).

Op de derde plaats kan communicatie worden bekeken op strategisch niveau. Op strategisch niveau gaat communicatie over het creëren en onderhouden van een merk. Hiervoor integreert de communicatiedeskundige diverse campagnes en deze stemt hij zoveel mogelijk af op ander beleid van de organisatie. Communicatiestrategie op strategisch niveau is dus merkstrategie. Merkstrategie is nauw verbonden met organisatiestrategie en marketingstrategie.

Zie ook: Strategisch, Tactisch, Operationeel niveau

 

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.