Wat is Strategie?

Strategie: de gekozen richting om een doel te bereiken. (Strategie is dus een richting, niet een vast omlijnde koers, zoals bij tactiek.)

Strategy is the direction taken in order to achieve a goal. – Smart Insights

Hieronder vind je visies op wat strategie is, maar eerst een overzichtje van strategie op verschillende niveaus (geïnspireerd op Johnson & Scholes in Kitchen 2003).

  • Organisatie strategie: gekozen richting van de organisatie als geheel.
  • Business of concurrentie strategie: hoe de organisatie moet concurreren op een bepaalde markt.
  • Operationele of functionele strategie: hoe een specifieke functie binnen een organisatie kan bijdragen aan het succes op een ander niveau van strategie. Functies zijn bijvoorbeeld: marketing, financiering, personeel, productie, etc.
  • Campagnestrategie: de creatieve oplossing die ervoor moet gaan zorgen dat de gewenste communicatie-effecten bereikt gaan worden.

Op alle niveaus kan een communicatiestrategie ontwikkeld worden. Vaak wordt bij communicatie namelijk alleen aan middelen en campagnes gedacht: hoe breng je een boodschap over. Maar als je de interactievisie op communicatie aanhangt, dan gaat het ook om het onderhouden van relaties met diverse stakeholders (waaronder concurrenten) en dan zijn PR, Corporate Communicatie, Geïntegreerde Communicatie en het bouwen en onderhouden van een merk belangrijk.

Visies op wat strategie is

Als mensen het hebben over ‘strategie’ dan gaat het meestal over de langere termijn. Hoe lang die termijn is? Dat is niet altijd duidelijk. Op CommunicatieKC gaan we er daarom vanuit dat strategie nooit ophoudt. Strategie heeft een open einde, terwijl tactiek een duidelijk einddoel heeft dat op een bepaald moment bereikt moet zijn..

Strategieën die je kan toepassen bij communicatie

Toepassen in je communicatiestrategie

Over Marketingstrategie

Over Organisatiestrategie

Meer over strategie:

5 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.