Analyse van Positioneringsstrategie

Analyseer de huidige positioneringsstrategie van de organisatie m.b.v. de volgende stappen (klik op de gekleurde teksten voor meer informatie):

  1. Directe en indirecte concurrenten van de organisatie (of het merk of het product). Beantwoord hiervoor de volgende vragen:
    • In welke wensen en behoeften kan de organisatie/ het merk/ het product voorzien bij de doelgroep?
    • Wat zijn alternatieven waaraan dedoelgroep ook tijd en geld kan besteden om dezelfde wensen en behoeften te vervullen?
  2. Indeling van het aanbod: Bepaal waar het aanbod van de organisatie/ het merk/ het product zich bevindt in de FCB-matrix en de Rossiter & Percy matrix.
  3. Gewenste positioneringsstrategie: Bepaal op grond van deze matrixen, welke positioneringsstrategie de organisatie/ het merk/ het product zou moeten gebruiken.
  4. Werkelijke positioneringsstrategie: Bepaal ook welke positioneringsstrategie de organisatie/ het merk/ het product werkelijk gebruikt. (Vergeet niet om uit te leggen waarom je dat vindt!)
  5. Positioneringsmatrix: Naast het bepalen van de positioneringsstrategie is het nuttig om een positioneringsmatrix op te stellen, volgens de inside-out benadering (een positioneringsmatrix volgens de outside-in benadering hoort bij de externe analyse).

Waar de Positioneringsstrategie over gaat:

Analyse van de Positioneringsstrategie gaat over:

Hoe profileert de organisatie zich/ haar merk/ haar product op dit moment?

Ofwel: wat is de kernboodschap die ze nu zendt naar de communicatiedoelgroepen? (Bewust en onbewust, verbaal en non-verbaal.)

Het gaat hier – bij de Interne Analyse – om een inside-out benadering.  Als je echter de Externe Analyse maakt, dan kijk je naar de daadwerkelijke positionering in het brein van de ontvanger: de breinpositie. Bij de Externe Analyse ga je dus uit van de outside-in benadering.

One thought on “Analyse van Positioneringsstrategie”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Communicatie Kenniscentrum

%d bloggers liken dit: