Analyseer de huidige positioneringsstrategie van de organisatie m.b.v. de volgende stappen (klik op de gekleurde teksten voor meer informatie):
- Directe en indirecte concurrenten van de organisatie (of het merk of het product). Beantwoord hiervoor de volgende vragen:
- In welke wensen en behoeften kan de organisatie/ het merk/ het product voorzien bij de doelgroep?
- Wat zijn alternatieven waaraan dedoelgroep ook tijd en geld kan besteden om dezelfde wensen en behoeften te vervullen?
- Indeling van het aanbod: Bepaal waar het aanbod van de organisatie/ het merk/ het product zich bevindt in de FCB-matrix en de Rossiter & Percy matrix.
- Gewenste positioneringsstrategie: Bepaal op grond van deze matrixen, welke positioneringsstrategie de organisatie/ het merk/ het product zou moeten gebruiken.
- Werkelijke positioneringsstrategie: Bepaal ook welke positioneringsstrategie de organisatie/ het merk/ het product werkelijk gebruikt. (Vergeet niet om uit te leggen waarom je dat vindt!)
- Positioneringsmatrix: Naast het bepalen van de positioneringsstrategie is het nuttig om een positioneringsmatrix op te stellen, volgens de inside-out benadering (een positioneringsmatrix volgens de outside-in benadering hoort bij de externe analyse).
Waar de Positioneringsstrategie over gaat:
Analyse van de Positioneringsstrategie gaat over:
Hoe profileert de organisatie zich/ haar merk/ haar product op dit moment?
Ofwel: wat is de kernboodschap die ze nu zendt naar de communicatiedoelgroepen? (Bewust en onbewust, verbaal en non-verbaal.)
Het gaat hier – bij de Interne Analyse – om een inside-out benadering. Als je echter de Externe Analyse maakt, dan kijk je naar de daadwerkelijke positionering in het brein van de ontvanger: de breinpositie. Bij de Externe Analyse ga je dus uit van de outside-in benadering.
[…] Analyse van Positioneringsstrategie […]