Analyse van Positioneringsstrategie

Analyseer de huidige positioneringsstrategie van de organisatie m.b.v. de volgende stappen (klik op de gekleurde teksten voor meer informatie):

  1. Directe en indirecte concurrenten van de organisatie (of het merk of het product). Beantwoord hiervoor de volgende vragen:
    • In welke wensen en behoeften kan de organisatie/ het merk/ het product voorzien bij de doelgroep?
    • Wat zijn alternatieven waaraan dedoelgroep ook tijd en geld kan besteden om dezelfde wensen en behoeften te vervullen?
  2. Indeling van het aanbod: Bepaal waar het aanbod van de organisatie/ het merk/ het product zich bevindt in de FCB-matrix en de Rossiter & Percy matrix.
  3. Gewenste positioneringsstrategie: Bepaal op grond van deze matrixen, welke positioneringsstrategie de organisatie/ het merk/ het product zou moeten gebruiken.
  4. Werkelijke positioneringsstrategie: Bepaal ook welke positioneringsstrategie de organisatie/ het merk/ het product werkelijk gebruikt. (Vergeet niet om uit te leggen waarom je dat vindt!)
  5. Positioneringsmatrix: Naast het bepalen van de positioneringsstrategie is het nuttig om een positioneringsmatrix op te stellen, volgens de inside-out benadering (een positioneringsmatrix volgens de outside-in benadering hoort bij de externe analyse).

Waar de Positioneringsstrategie over gaat:

Analyse van de Positioneringsstrategie gaat over:

Hoe profileert de organisatie zich/ haar merk/ haar product op dit moment?

Ofwel: wat is de kernboodschap die ze nu zendt naar de communicatiedoelgroepen? (Bewust en onbewust, verbaal en non-verbaal.)

Het gaat hier – bij de Interne Analyse – om een inside-out benadering.  Als je echter de Externe Analyse maakt, dan kijk je naar de daadwerkelijke positionering in het brein van de ontvanger: de breinpositie. Bij de Externe Analyse ga je dus uit van de outside-in benadering.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.