Positionering

In 1981 introduceerden Al Ries & Jack Trout het begrip ‘positioning’ in hun boek ‘Positioning: The Battle for Your Mind’ . Ze schrijven: “(But) positioning is not what you do to a product. Positioning is what you do to the mind of the prospect. That is, you position the product in the mind of the prospect.” (Ries & Trout 1981, page 2).

Later hebben andere auteurs positioning (in het Nederlands ‘positionering’) met andere woorden omschreven (zie hieronder), maar in essentie blijft het hetzelfde. Bij positionering gaat het om het claimen van een breinpositie in het brein van de doelgroep, ten opzichte van andere merken en producten.

Aangezien het gaat om een breinpositie, is perceptie belangrijk: de perceptie van het merk of product dat gepositioneerd wordt, en de perceptie van concurrerende producten en merken. Deze percepties noemen we images. Bij positionering gaat het daarom eigenlijk om de positie van het ene image in het brein van de doelgroep ten opzichte van andere images in het brein van de doelgroep.

Veel gebruikte modellen

Een handig instrument om de breinpositie in beeld te brengen is de ‘perception map‘ ook wel ‘positioneringsmatrix‘ genoemd. Vaak wordt bij positionering gedacht aan de Positioneringsstrategieën van Floor & Van Raaij, deze lijken sterk op de Rossiter & Percy-matrix.

Andere beschrijvingen van Positioning/ Positionering

Positionering: “een complete set van percepties, indrukken en gevoelens die consumenten hebben voor een product in vergelijking met concurrerende producten”  (Kotler & Armstrong, 2011)

“Positionering is de positie van een merk ten opzichte van andere merken in de perceptie van de consument.” (Floor & Van Raaij 2010, p166)

Positioneren: “het zoeken van een herkenbare plaats in de markt tussen andere organisaties, zodat de organisatie zich onderscheidt van andere  organisaties.” (Michels, 2005)

“Positionering is de plaats die een organisatie of product inneemt ten opzichte van anderen in de gedachten van het publiek. Een positioneringsstrategie is een strategie waarmee men tracht een bepaalde positionering te bereiken.” (Vos & Schoemaker, 2011, p239)

Pro-positie

Bij de positionering staan meestal de productvoordelen (gevolgen of benefits) voor de doelgroep centraal. In de campagne wordt dit voordeel weergegeven als een belofte, ofwel propositie. Waarom zou de doelgroep de belofte geloven? Hiervoor moet je in de campagne ondersteuning geven, en dat doe je door gebruik te maken van de middel-doelketen van de betekenisstructuuranalyse (Reynolds & Gutman, 1984; in Floor & Van Raaij 2010, p166).

Beschrijf de positionering bijvoorbeeld m.b.v.:

Meer over Positioneren en Perception Map:

Verwant aan Positioneren

Leestips

Advertenties

16 comments

  1. De belangrijkste uitdaging bij een goede positionering blijft het vaststellen van de meest toedoende elementen in een bepaalde markt. Vervolgens moet je dit ook nog eens weten te vatten in een aansprekend verhaal. Best lastig!

  2. […] Bij het ontwikkelen van content zit je een spagaat. Aan de ene kant moet je namelijk een vertaling maken vanuit de strategie van het merk: wat wil het merk nu en over een langere periode vertellen over zichzelf, hoe wil ze zich profileren en positioneren? […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.