FCB-Matrix

Deze matrix is ontwikkeld door Foote, Cone & Belding, door Vaughn. Aan de linkerkant staan zaken die te maken hebben met de linker hersenhelft: rationeel, lineair en cognitief. De rechterkant reflecteert de rechterhersenhelft: visueel, affectief en gevoel. Deze twee helften combineert Vaughn met een lage of hoge betrokkenheid bij het merk / product door de doelgroep.

Analyse van relatie doelgroep – product & communicatieplan concluderen

De FCB-matrix is bedoeld om de relatie van de doelgroep met het product te analyseren. Vervolgens kan je dan een communicatieplan maken om hierop in te spelen.

Het keuzeproces dat vooraf gaat aan wel of niet kopen (of een andere keuze) verschilt van individu tot individu, maar hangt toch vooral samen met het soort product. Beslis je als consument om een product/ dienst te kopen op gevoel of beslis je vooral op basis van rationele kennis? Daarnaast is het voor de koopbeslissing belangrijk of je de beslissing erg belangrijk vindt – dan ben je hoog betrokken – of dat je het niet zo’n belangrijke koopbeslissing vindt – dan ben je laag betrokken.

BetrokkenheidCognitief (kennis)Affectief (gevoel)
Laag Levensmiddelen. Huishoudelijke producten. Schoonmaakmiddelen.Sigaretten. Drank. Snoep.
Hoog Hypotheek. Verzekeringen. Tapijt.Kleding. Cosmetica. Juwelen.

Tabel: FCB-matrix (bron: Floor & Van Raaij)

Als je bijvoorbeeld een diamanten ring voor je vriendin gaat kopen, dan heb je je al ingesteld op een bepaalde prijscategorie, je uiteindelijke keuze wordt dan niet bepaald door of deze diamanten ring value for money biedt, je kiest dan vooral op gevoel.

Het kiezen van de juiste diamanten ring is bovendien heel belangrijk voor je, want als je de verkeerde kiest zou de relatie met je vriendin wel eens over kunnen zijn. Je bent dus ook erg betrokken bij de juiste koopbeslissing.

Tegenover dit keuzeproces staat bijvoorbeeld de keuze voor een schoonmaakmiddel. Je kijkt vooral naar de prijs en of het werkt, een huismerk is daarom ook goed. Als het schoonmaakmiddel toch niet blijkt te werken, dan koop je gewoon een ander merk. Je gevoel speelt hier dus nauwelijks een rol en je bent ook niet erg betrokken bij de juiste keuze.

FCB-matrix-MarCom-aanpak

Lees ook:

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.