Communicatiestrategie

11809209-innovative-lamp-big-idea-stock-vector-idea-bulb-light

In de communicatiestrategie voor je campagne geef je aan:

 • HOE je de Boodschap bij de Doelgroep tussen de oren krijgt, zodat de Doelstelling wordt bereikt. Ofwel:
 • Via welke media stuur je welke boodschap, met welke tone-of-voice, op welk moment naar welke plek, zodat welke ontvangers welke kennis, houding, gedrag veranderen?

In je communicatiestrategie bepaal je wat de doelgroep moet weten over het merk: welke kenmerken moet men onthouden? In je communicatiestrategie bepaal je ook waarom men dit moet onthouden: waarom zouden deze kenmerken motiverend zijn voor de doelgroep?

Zie ook:

Communicatiestrategie en theorie van Lasswell

In de Communicatiestrategie beantwoord je de vraag uit het verbale communicatiemodel van Lasswell: ‘Who says what, in which channel, to whom, with what effect?

Lasswell’s verbale Communicatiemodel

De Communicatiestrategie gaat vooral over de creatieve oplossing:

Deze onderwerpen moet je dus globaal beschrijven in je communicatiestrategie. De communicatiestrategie bouwt op een creatieve manier voort op de stappen die je hiervoor hebt gemaakt. Je communicatiestrategie moet daarom:

 • creatief &,
 • onderbouwd zijn, doordat je laat zien:
  • hoe hij inspeelt op het onderzoek uit voorgaande stappen
  • dat je gebruik maakt van kennis van anderen (bronnen).

Onderbouw je communicatiestrategie met onderzoek, begin makkelijk en goed aan je onderzoek met: Enquêtevragen voorbereiden.

Lees hieronder:

 • Communicatiestrategie en Communicatieplan
 • Enige bekende communicatiestrategieën
 • Onderwerpen die kunnen helpen bij het ontwikkelen van je communicatiestrategie
 • Meer over strategie
 • Handige hulpmiddelen bij het bedenken van je communicatie-strategie

“De communicatiestrategie richt zich op het aangaan van interacties en relaties met in- en externe doelgroepen om hen te beïnvloeden. Daarbij is de communicatiestrategie altijd verbonden aan de organisatiestrategie of ondersteunend aan een andere strategie. […] Als de communicatiestrategie voortkomt uit de marketingstrategie, dan gaat het meestal om de (her)positionering of stimuleren van verkoop.”(Michels 2016, p21)

“Als de doelstellingen en de doelgroep bekend zijn, kan de marketingcommunicatiestrategie worden geformuleerd. Bij het ontwikkelen van een communicatiestrategie is het belangrijk om zowel de relevantie als de dominantie van het merk te vergroten. Bij het relevant maken van het merk spreken we vaak van ‘positioneren’. (…) De campagnemakers weten bij een duidelijke strategie en de hieruit afgeleide propositie precies welke boodschap ze moeten overbrengen. Ze kunnen zich dan volledig richten op de vraag hoe ze deze boodschap het beste kunnen overbrengen.” (Floor & Van Raaij, 2015, p133)

Communicatiestrategie en Communicatieplan

In je Communicatiestrategie beantwoord je de vraag uit het verbale communicatiemodel van Lasswel: ‘Who says what, in which channel, to whom, with what effect?‘ Je Communicatiestrategie is een creatieve oplossing, in je Communicatieplan maak je die concreet. (Zie ook: Waarom Lasswell’s model achterhaald, maar tóch bruikbaar is.)

Enige bekende communicatiestrategieën:

Onderwerpen die kunnen helpen bij het ontwikkelen van je communicatiestrategie

Het ontwikkelen van de Communicatiestrategie is een cruciaal proces, waarbij veel creativiteit komt kijken. Hierbij gebruik je vooral je rechter hersenhelft. Een communicatieprofessional moet zijn linker en rechter hersenhelften met elkaar laten communiceren.

Meer over strategie

Handige hulpmiddelen bij het bedenken van je communicatie-strategie:

5 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.