Merk ontwikkelen met Identity Mix

Een merk kun je opvatten als een merk-identiteit of als een merk-image. Als je kijkt naar de merk-identiteit, dan benader je het merk vanuit de zender; kijk je naar het merk-imago, dan benader je het merk vanuit de ontvanger. Het beste is om allebei te doen en een merk te bekijken als merk-identiteit én merk-image.

Voor het ontwikkelen van een merk moet je daarom het merk-imago ontwikkelen én de merk-identiteit. Het merk-imago is het associatienetwerk rondom het merk, in het brein van de ontvanger. De merk-identiteit is alles waaraan je het merk kan herkennen, in praktijk kun je hiervoor kijken naar woorden, daden, design en de kern; dit wordt weergegeven in de Identity Mix.

Merk Identity Mix. www.CommunicatieKC.com
Identity Mix. http://www.CommunicatieKC.com

Het ontwikkelen van een merk – ofwel het creëren van een sterk merk – komt neer op het creëren van een associatienetwerk in het brein van de ontvanger én het ontwikkelen van de elementen uit de Identity Mix. De identiteit is namelijk het sterkste instrument voor het beïnvloeden van het image.

Kern van het merk & Kern van de ontvanger

De woorden, daden en het design zijn – volgens de Identity Mix – uitingen van de kern van het merk. Als de ontvanger iets in deze kern herkent dat hem aantrekt, dan zal hij zich aangetrokken voelen door het merk. Zo ontwikkelt hij een positieve houding en wordt hij trouw (loyaal) aan het merk en wordt hij ambassadeur voor het merk. Als hij ambassadeur wordt, dan houdt hij van het merk en maakt hij anderen ook enthousiast voor het merk, bijvoorbeeld via free-publicity. Overigens gaat het hier bij trouw om emotionele loyaliteit, niet om gekochte loyaliteit.

In principe kan je een merk op precies dezelfde manier ontwikkelen als bij Jij als Merk. Dit doe je met behulp van de Merk Identity Mix. Onderzoek en ontwikkel hiervoor:

Onderzoek Identity Mix met behulp van de Top 7

Onderzoeksmethoden

Onderzoeksmethoden om waarden te achterhalen zijn bijvoorbeeld:

Lees meer op Communicatie KC:

Klik door:

11 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.