In de Identity Mix staan “Daden” voor wat het merk echt doet. Bij Daden gaat het dus om het Bewijs, uit de BBT-formule.
Mensen geloven wel even in mooie woorden, maar op de langere termijn geloven ze in de daden die het merk laat zien. Vragen die mensen zich bijvoorbeeld kunnen stellen zijn:
- Wat doet het merk aan het beschermen van de natuur, het milieu en de aarde?
- Betaalt het merk haar medewerkers en toeleveranciers goed uit?
- Onderhoudt het merk een langdurige relatie met medewerkers en toeleveranciers?
- Levert het merk producten waar klanten en eindgebruikers uiteindelijk beter van worden?
- Of pleegt het merk roofbouw op de aarde en op de mensen? (Hier heeft ethiek mee te maken.)
Goede communicatie begint dus bij goede daden, de boodschap (in woorden en design) moet daarna pas volgen. In de PR zegt men niet voor niets al jaren: Be good and tell it.
Hoe onderzoek je Daden?
- Het soort vragen zoals hierboven, kun je beantwoorden door te analyseren wat er over het merk geschreven is op internet en in kranten en tijdschriften. Concludeer dan welke begrippen het beste passen bij het gedrag van het merk (zet deze bijvoorbeeld op een rijtje, zie ook: Merk onderzoeken met Top 7). Houd er wel rekening mee dat dit allemaal is opgeschreven door journalisten en andere mensen, en deze zijn soms bevooroordeeld en geven dus niet altijd een objectief beeld.
- Bij een bezoek aan een organisatie (bijvoorbeeld voor een interview of briefing) kun je waarnemen hoe mensen zich gedragen. (Maak bijvoorbeeld foto’s of video’s van hoe medewerkers zich gedragen en analyseer wat je ziet.)
- Ook als je er stage loopt kun je dit waarnemen; je kan hierbij bijvoorbeeld gebruik maken van participerende observatie. (Maak bijvoorbeeld foto’s of video’s van hoe medewerkers zich gedragen en analyseer wat je ziet.)
- Of je kan ergens als mystery guest op bezoek gaan.
- Analyseer hoe werknemers zich gedragen aan de telefoon.
- Analyseer hoe het merk zich gedraagt ten opzichte van de doelgroep door de gemiddelde customer journey in kaart te brengen voor de doelgroep. Analyseer deze customer journey: welke waarden spreken hier uit? Klopt dit met de waarden die het merk wil uitstralen? Zijn dit de waarden die ervoor zorgen dat de doelgroep van het merk gaat houden? Waarom vindt de doelgroep het gedrag van het merk goed of slecht?