Daden

In de Identity Mix staan “Daden” voor wat het merk echt doet. Mensen geloven maar even in woorden, op de langere termijn geloven ze in de daden die het merk laat zien. Wat doet ze bijvoorbeeld aan het beschermen van de natuur, het milieu en de aarde? Betaalt ze haar medewerkers en toeleveranciers goed uit en onderhoudt ze een langdurige relatie met hen? Levert ze producten waar klanten en eindgebruikers uiteindelijk beter van worden? Of pleegt ze roofbouw op de aarde en op de mensen? (Hier heeft ethiek mee te maken.)

Goede communicatie begint dus bij goede daden, de boodschap (in woorden en design) moet daarna pas volgen. In de PR zegt men niet voor niets al jaren: Be good and tell it.

Hoe onderzoek je Daden?

Het soort vragen zoals hierboven, kan je beantwoorden door te analyseren wat er over het merk geschreven is op internet en in kranten en tijdschriften. Concludeer dan welke begrippen het beste passen bij het gedrag van het merk (zet deze bijvoorbeeld op een rijtje, zoals ook: Merk onderzoeken met Top 7.). Houd er wel rekening mee dat dit allemaal is opgeschreven door journalisten en andere mensen, en deze zijn soms bevooroordeeld en geven dus niet altijd een objectief beeld.

Bij een bezoek aan een organisatie (bijvoorbeeld voor een interview of briefing) kan je waarnemen hoe mensen zich gedragen. Ook als je er stage loopt kan je dit waarnemen; je kan hierbij bijvoorbeeld gebruik maken van participerende observatie. Of je kan ergens als mystery guest op bezoek gaan. Analyseer bijvoorbeeld ook hoe werknemers zich gedragen aan de telefoon.

Lees ook:

Advertenties
Advertenties

Communicatie Kenniscentrum

Advertenties
%d bloggers liken dit: