Identity Mix

Identity Mix - www.CommunicatieKC.com
Identity Mix: Oppervlakte in oranje, kern in rood.

De Identity Mix heb ik afgeleid van de Corporate Identity Mix. Een nadeel van de Corporate Identity Mix is namelijk dat het in principe alleen gaat over de identiteit van een grote ‘corporate’ organisatie, maar je kunt hem ook gebruiken voor kleinere organisaties, een eenmanszaak, of jezelf als merk, of voor een merk in het algemeen. Aangezien je een product of dienst ook als merk kan zien – met een identiteit – kun je de Identity Mix ook gebruiken voor het analyseren en ontwikkelen van een product of dienst.

Een ander nadeel van de Corporate Identity Mix is dat het niet in alle gevallen duidelijk is of een onderwerp hoort bij ‘communicatie’, ‘symboliek’ of ‘gedrag’. Vandaar dat ik deze woorden heb vervangen voor woorden die eenduidiger zijn én ik heb de grenzen tussen de drie oppervlakkige onderdelen van de Identity Mix gestreept gemaakt i.p.v. een doorgetrokken lijn; zo wordt duidelijker dat ze in elkaar overlopen. Een brochure kan bijvoorbeeld iets zeggen d.m.v. woorden, maar ook d.m.v. het design en als het op gerecycled papier is gedrukt, dan is dat een daad waaruit blijkt dat de maker geeft om het milieu.

Onderzoeken en analyseren van de onderdelen van de Identity Mix:

Hiermee onderzoek je welke boodschap de afzender nu uitzendt, bewust en onbewust. Verbaal en non-verbaal.

ZO model Boodschap

Lees ook op Communicatie KC:

Klik door naar:

 

10 reacties

  1. […] Met tekst (woorden), beeld (design) en gedrag (daden) geeft het merk dus een boodschap af over zichzelf, bewust en onbewust. (Een merk kan niet niet-communiceren; parafrase naar Watzlawick). Al de boodschappen die het merk afgeeft zouden moeten verwijzen naar één kern – ofwel ‘kernboodschap’. Dit is in beeld te brengen met de Corporate Identity Mix of met de Identity Mix. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.