Free publicity creëren als er géén nieuws is

Als er eigenlijk geen nieuws is over je merk / product / dienst / organisatie kun je bijvoorbeeld met onderstaande acties in het nieuws komen:

Acties om in het nieuws te komen

Cleanvertising

Vooraf aan de actie

 • Stuur persberichten
 • Organiseer eventueel een persmoment, persconferentie, persreis

Achteraf & tijdens de actie

 • Zorg voor een fotomoment, zodat aanwezigen hun ervaringen kunnen delen via social media.

Door bovenstaande acties creëer je nieuws, vanaf dat moment is er dus wél nieuws. Zorg er daarom voor dat je maximaal effect bereikt door je te houden aan wat er staat bij “Free publicity als er wél nieuws is“. Bovendien kun je het effect vergroten met de volgende ondersteunende acties:

Ondersteunende acties

 • Sandwichmensen: mensen lopen door de stad met een bord op buik en rug, hierop zit een poster (of een groot bord steekt vanaf hun rug een meter omhoog). Of laat mensen iets op het bord schrijven of schilderen, interactie is namelijk belangrijk. Uitlokken dat mensen een foto of filmpje gaan maken en op social media plaatsen is daarom nóg beter. Zorg ervoor dat je onderwerp / merk ook op de foto komt, zodat mensen een link leggen met je actie. Stimuleer hiermee dat mensen zelf naar de plek lopen waar je stunt plaatsvindt. Voordeel: je bereikt mensen waar ze zijn, terwijl je stunt plaatsvindt waar deze mensen niet zijn.
 • Cut-out-boards.
  • Voordeel: je kunt je onderwerp op het bord zetten, zodat dit gedeeld wordt via (social) media.
   DSC_0392
 • Artiesten: mensen die verkleed zijn en / of zich opvallend gedragen in de stad. Zorg ervoor dat het publiek de link legt met je onderwerp, merk en / of stunt. Lok uit dat mensen op de foto of filmpje gaan met de artiest en deze plaatsen op social media; zorg ervoor dat je onderwerp / merk ook op de foto komt.
 • Schmincken. Laat kinderen schmincken, zodat ze door de stad lopen en aandacht trekken. Zorg ervoor dat zij of hun ouders iets kunnen vertellen over je actie en / of merk, geef hen bijvoorbeeld een flyer mee.
 • Uitdelen. Deel iets uit waarmee mensen door de stad lopen en opvallen. Zorg ervoor dat ze iets te vertellen hebben over je actie en / of merk. Geef hen bijvoorbeeld een flyer mee. Voordeel: je kunt mensen opzoeken en enthousiasmeren daar waar ze zijn: in een café, op het werk, sportschool, etc. Dingen die je kunt uitdelen zijn bijvoorbeeld:
  • bloemetje, liefst met een kaartje met informatie eraan.
  • ballon, idem.
  • cadeautje, idem.
  • clownsneus, feestneus, etc.
  • hoedje, liefst met een band eromheen met informatie erop. (Je kan kinderen papieren hoedjes laten vouwen en hiervan ook een evenement maken.)
  • flyer
  • sample van product

Cases over het creëren van free publicity:

OEFENING. Houd een week lang de media bij en bedenk hoe de nieuwsitems zijn ontstaan. Vraag je hierbij af:

 1. Wie / welke organisatie kan dit nieuws naar buiten hebben gebracht, of hebben gecreëerd?
 2. Wie heeft er belang bij dit nieuws?
 3. Wat kan ik hiervan leren als ik zelf nieuws wil creëren?

Nieuws creëren als er geen nieuws is (parodie)

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.