Communicatiebeleid of Communicatiestrategie of Strategische Communicatie?

In het dagelijks taalgebruik wordt vaak het woord Communicatiestrategie‘ gebruikt waar ik hier op Communicatie KC Communicatiebeleid‘ zou gebruiken. Het begrip ‘Communicatiebeleid’ lijkt dan weer sprekend op ‘Strategische Communicatie‘. (Zie ook: Strategisch Communicatieplan.)

Communicatiestrategie

Met “communicatiestrategie” bedoelen we de manier waarop communicatiedoelen bewust bereikt worden, dit is vaak een creatieve oplossing.

Zo’n creatieve oplossing ontwikkel je voor een communicatieplan, ofwel campagneplan, maar ook voor een meerjarig merkbeleid, of reputatiebeleid. Een communicatiestrategie kun je dus ontwikkelen op Tactisch Niveau, maar ook op Strategisch Niveau.

Maar, vaak wordt het woord “communicatiestrategie” gebruikt als men bedoelt dat de organisatie bewust richting geeft aan haar communicatie op Strategisch Niveau, dus voor de langere termijn en met meerdere stakeholders. Als in: “Deze organisatie heeft nog geen communicatiestrategie.”

Communicatiebeleid

Op Communicatie KC spreken we liever van “communicatiebeleid” als het gaat over het communiceren op Strategisch Niveau. Net zoals er “marketingbeleid” en “organisatiebeleid” wordt ontwikkeld op Strategisch Niveau. Hierbij horen Organisatiedoelstellingen, Marketingdoelstellingen en Communicatiedoelstellingen.

Relatie tussen doelstellingen (Michels 2016).

Strategische Communicatie

Het begrip ‘Strategische Communicatie’ lijkt veel op het begrip’Communicatiebeleid’. Beiden gaan over communicatie op organisatieniveau: hoe communiceert de organisatie als geheel? Net als Corporate Communicatie. In principe zijn deze drie begrippen uitwisselbaar, maar elke auteur geeft er zijn eigen invulling aan.

Lees ook op Communicatie KC:

Communicatiebeleid en – strategie zijn er vaak op gericht om het Merk relevant te maken en houden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.