Strategische Communicatie

9789023253013

In Nederland heeft Noëlle Aarts het begrip Strategische Communicatie op de kaart gezet. Vanaf 2008 bekleedde ze als hoogleraar de Logeion-leerstoel Strategische Communicatie aan de Universiteit van Amsterdam en in dat jaar kwam ook haar boek Strategische Communicatie uit – dit boek is sindsdien regelmatig herdrukt en herzien. In 2015 werd ze hoogleraar Strategische Communicatie voor Verandering en Innovatie.

"Onder strategische communicatie verstaan we alle communicatie die als doel heeft effectieve verbindingen te leggen tussen mensen." (Aarts 2014, p10)

In een artikel in Tijdschrift C, Vakblad van Logeion #1, februari 2015 vertelt ze dat het bij Strategische Communicatie gaat over interactie, multi-stakeholderprocessen en bridging. Dit gaat verder dan de klassieke visie op communicatie, waarin een zender via een kanaal een boodschap naar een ontvanger stuurt; dit noemt ze Instrumentele Communicatie.

Strategische Communicatie vs. Corporate Communicatie

Bij strategische communicatie gaat het dus om dialoog en multi-stakeholdersprocessen, dit is nuttig in onze tijd van interactie en social media. De instrumentele visie past beter bij bijvoorbeeld corporate communicatie, waarin uitgegaan wordt van een organisatie die een corporate identity zendt naar de buitenwereld, waardoor een corporate image ontstaat.

Piramide van Communicatiemodellen

Haar visie komt dus overeen met de Piramide van Communicatiemodellen die door mij is geïntroduceerd. Aan de basis van de piramide wordt communicatie instrumenteel opgevat: er is een duidelijk begin en een eind van de communicatiehandeling. In de top van de piramide gaat het om een communicatieproces zonder duidelijk begin of eind, maar het is wel een gunstig uitgangspunt voor een gewenst resultaat.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.