Persbericht

Lees hieronder:

 • Elementen van een persbericht
 • Waarom veel persberichten niet geplaatst worden
 • Zo vergroot je de kans dat je persbericht geplaatst wordt
 • Meer over persberichten
 • Zie ook

Elementen van een persbericht

Een persbericht moet de volgende elementen bevatten:

 • Afzender: logo, naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, site van de organisatie die het persbericht stuurt. Dit kan het bedrijf zijn waarvoor je werkt, zoals ‘Citroën Nederland’, ‘Schouwburg Almere’, etc. De afzender kan ook een PR-, of communicatiebureau zijn. Deze aanduiding van de afzender vergroot de autoriteit van het persbericht, het maakt meteen duidelijk dat dit gestuurd is door een serieuze partij en dus serieus genomen kan worden.
 • Woord ‘PERSBERICHT’. Zet dit boven je tekst.
 • Datum en plaats.
 • ‘Embargo’, als dit van toepassing is. Embargo, betekent dat dit nieuws niet bekend mag worden gemaakt vóór een bepaald moment. Vermeld dus ook de datum en tijdstip tot wanneer het embargo geldt.
 • Kop (ofwel ‘headline’). Zet hierin minstens één van de 4 journalistieke w’s. Zet in de kop bij voorkeur wat het belangrijkste nieuwsfeit is.
 • Eerste alinea (ofwel ‘lead’). Geef hier antwoord op de 4 journalistieke w’s: wie, wat, waar, wanneer.
 • Rest van de tekst: ‘oprolbaar’. Geef in de rest van de tekst het ‘waarom’ en ‘hoe’, als dit kan. Hoe verder naar onderen, hoe minder belangrijk de informatie. De journalist of redacteur heeft namelijk vaak maar beperkte plaats voor jouw nieuwsbericht, hij zal je tekst inkorten door van onderaf te schrappen. Als je pech hebt blijft alleen de lead over. ‘Waarom’ en ‘Hoe’ gaan over de achtergrond bij het nieuws en niet elk medium is daarin geïnteresseerd.
 • Tussenkopjes. Deze helpen de lezer en de journalist snel de essentie uit de tekst te halen en te besluiten of het interessant is om te lezen.
 • Regelafstand. Gebruik een regelafstand van 1,5 zodat de redactie makkelijk woorden en passages kan onderstrepen.
 • Witmarge. Gebruik links en rechts ca. 5 cm witmarge, zodat de redactie er makkelijk dingen kan bijschrijven. (Hoe meer een redacteur met je tekst bezig is, hoe meer kans dat hij het gaat plaatsen.)
 • Einde persbericht. Maak duidelijk waar de tekst van het persbericht eindigt en waar aanvullende informatie begint. Zet na de tekst van je persbericht daarom de woorden ‘EINDE PERSBERICHT’, eventueel met daarvoor en daarachter puntjes of streepjes.
 • Bijlagen. Na het einde van het persbericht kun je vermelden dat er bijlagen zijn. Bijlagen zijn bijvoorbeeld uitnodigingen, foto’s en plaatjes. Foto’s en plaatjes bevorderen dat je persbericht wordt geplaatst, vooral als ze aantrekkelijk zijn en goede bijschriften hebben. Redacties willen namelijk vaak niet alleen tekst, maar ook beeld in hun medium. Uitnodigingen bevorderen dat journalisten je nieuwsevent zullen bezoeken en dat bevordert dat zij er zélf over gaan schrijven.
 • Contactinformatie. Bevorder interactie met de journalist, zo is er meer kans dat hij je bericht zal plaatsen. Bovendien kun je zo een professionele relatie met hem opbouwen (als je regelmatig persberichten naar hem stuurt), waardoor jouw berichten de voorkeur kunnen krijgen boven de berichten van anderen. Vermeld daarom, je naam, e-mailadres, telefoonnummer, site, en geef aan dat hij contact kan opnemen voor meer informatie.

Waarom veel persberichten niet geplaatst worden

Journalisten bij landelijke nieuwsmedia ontvangen 200-300 persberichten per dag. Vandaar dat ze deze niet lezen. Journalisten lezen alleen het onderwerp en de eerste 2-3 regels van de mail.

Een bijlage bij de mail openen waarin het persbericht zit gebeurt natuurlijk helemáál niet.

Overleggen met collega’s over wie welk bericht te plaatsen gebeurt niet, want daarvoor is geen tijd. Dus stuur je persbericht direct aan de persoon die het zou kunnen plaatsen.

Nabellen is het irritantste wat er is voor de journalist, dit kost namelijk nóg meer tijd. De journalist weet heus niet over welk van de honderden persberichten je belt. Ook weet hij niet of hij iets met je bericht gaat doen.

Marketingwaarde is iets anders dan nieuwswaarde! Verplaats je in de journalist, deze schrijft voor een specifieke doelgroep: zet de nieuwswaarde voor de doelgroep in de kop. En maak meerdere versies van je persbericht voor verschillende journalisten/ doelgroepen. Bijvoorbeeld: je organiseert een evenement met auto’s, gadgets en kleding. Maak voor elke groep een apart bericht, plus een vierde voor de agenda’s in diverse media.

Zo vergroot je de kans dat je persbericht geplaatst wordt

 • Optimaliseer bovenstaande elementen in het persbericht.
 • Bouw een relatie op met redacteuren en journalisten.
 • Volg de ABABA-formule.
 • Zorg voor een relevant onderwerp van je mail aan de journalist.
 • Zorg voor een relevante afzender van je mail aan de journalist.
 • Mail aan de specifieke journalist die het bericht zou kunnen plaatsen (dus de journalist over auto’s als je een bericht over auto’s hebt, zoek uit wie dit is en hoe je hem kunt bereiken).
 • Zorg dat de journalist al na 2 regels besluit om je bericht te plaatsen. Zorg dus voor nieuwswaarde voor zijn publiek.
 • Zet je persbericht in de mail, niet in een bijlage.
 • Zet in de kop van het persbericht de nieuwswaarde voor het publiek.
 • Maak meerdere versies van je bericht, voor diverse specifieke doelgroepen/ journalisten.

Meer over persberichten

Zie ook

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.