Hoe kom ik in het nieuws?

Grofweg zijn er twee manieren om in de media te komen: betalen of niet betalen. Als je ervoor betaalt dan noemen we het reclame, als je er niet voor betaalt is het free publicity. Media bestaan dan ook uit betaalde ruimte (advertenties, buttons etc.) en niet-betaalde ruimte. De niet-betaalde ruimte wordt gevuld door de redactie van het medium en wordt dan ook redactionele ruimte genoemd. De redactionele ruimte wordt gevuld met nieuws.

Journalisten en bloggers schrijven over nieuws, communicatieprofessionals creëren nieuws.

Voor online-media worden er slimme plannen bedacht om reclame te maken, dit wordt SEA genoemd: Search Engine Advertising. De tegenhanger hiervan is SEO: Search Engine Optimization; dit gaat over het zó inrichten van de redactionele ruimte etc. dat jouw site zo hoog mogelijk komt in de zoekresultaten van zoekmachines, zoals Google.

Het plannen en kopen van advertentieruimte is een vak apart (namelijk mediaplanning). Daarover gaat het hier niet. Wél staan hieronder enkele manieren om in de niet-betaalde ruimte van media te komen:

Denk bij het ontwikkelen van een Free Publicity campagne aan het volgende

 

2 reacties

  1. […] Free Publicity wordt vaak ‘vrije publiciteit’ of ‘gratis publiciteit’ genoemd, maar dat is misleidend! Het genereren van free publicity kost wel degelijk tijd en/ of geld. Bij free publicity gaat het om publiciteit die je krijgt zonder daarvoor media-ruimte in te kopen, dus zonder een advertentie te plaatsen in een krant of tijdschrift, of zonder een reclame-spot te kopen op radio of tv, of zonder advertentieruimte te kopen bij een zoekmachine. Meestal gaat het daarom om: Hoe kom ik in het nieuws? […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.