Hoe kom ik in het nieuws?

Grofweg zijn er twee manieren om in de media te komen: betalen of niet betalen. Als je ervoor betaalt dan noemen we het reclame, als je er niet voor betaalt is het free publicity. Media bestaan dan ook uit betaalde ruimte (advertenties, buttons etc.) en niet-betaalde ruimte. De niet-betaalde ruimte wordt gevuld door de redactie van het medium en wordt dan ook redactionele ruimte genoemd. De redactionele ruimte wordt gevuld met nieuws.

Journalisten en bloggers schrijven over nieuws, communicatieprofessionals creëren nieuws.

Voor online-media worden er slimme plannen bedacht om reclame te maken, dit wordt SEA genoemd: Search Engine Advertising. De tegenhanger hiervan is SEO: Search Engine Optimization; dit gaat over het zó inrichten van de redactionele ruimte etc. dat jouw site zo hoog mogelijk komt in de zoekresultaten van zoekmachines, zoals Google.

Het plannen en kopen van advertentieruimte is een vak apart (namelijk mediaplanning). Daarover gaat het hier niet. Wél staan hieronder enkele manieren om in de niet-betaalde ruimte van media te komen:

Free publicity creëren als er géén nieuws is

Als er eigenlijk geen nieuws is over je merk / product / dienst / organisatie kun je bijvoorbeeld met onderstaande acties in het nieuws komen:

Acties

Door bovenstaande acties creëer je nieuws, vanaf dat moment is er dus wél nieuws. Zorg ervoor dat je maximaal effect bereikt door je te houden aan wat hieronder staat bij “Free publicity als er wél nieuws is“. Bovendien kun je het effect vergroten met de volgende ondersteunende acties:

Ondersteunende acties

 • Sandwichmensen: mensen lopen door de stad met een bord op buik en rug, hierop zit een poster (of een groot bord steekt vanaf hun rug een meter omhoog). Of laat mensen iets op het bord schrijven of schilderen, interactie is namelijk belangrijk. Uitlokken dat mensen een foto of filmpje gaan maken en op social media plaatsen is daarom nóg beter. Zorg ervoor dat je onderwerp / merk ook op de foto komt, zodat mensen een link leggen met je actie. Stimuleer hiermee dat mensen zelf naar de plek lopen waar je stunt plaatsvindt. Voordeel: je bereikt mensen waar ze zijn, terwijl je stunt plaatsvindt waar deze mensen niet zijn.
 • Cut-out-boards. (zie ook: http://photocutouts.co.uk/blog/5-uses-for-photo-cutout-boards/) Voordeel: je kunt je onderwerp op het bord zetten, zodat dit gedeeld wordt via (social) media.DSC_0392
 • Artiesten: mensen die verkleed zijn en / of zich opvallend gedragen in de stad. Zorg ervoor dat het publiek de link legt met je onderwerp, merk en / of stunt. Lok uit dat mensen op de foto of filmpje gaan met de artiest en deze plaatsen op social media; zorg ervoor dat je onderwerp / merk ook op de foto komt.
 • Schmincken. Laat kinderen schmincken, zodat ze door de stad lopen en aandacht trekken. Zorg ervoor dat zij of hun ouders iets kunnen vertellen over je actie en / of merk, geef hen bijvoorbeeld een flyer mee.
 • Uitdelen. Deel iets uit waarmee mensen door de stad lopen en opvallen. Zorg ervoor dat ze iets te vertellen hebben over je actie en / of merk. Geef hen bijvoorbeeld een flyer mee. Voordeel: je kunt mensen opzoeken en enthousiasmeren daar waar ze zijn: in een café, op het werk, sportschool, etc. Dingen die je kunt uitdelen zijn bijvoorbeeld:
  • bloemetje, liefst met een kaartje met informatie eraan.
  • ballon, idem.
  • cadeautje, idem.
  • clownsneus, feestneus, etc.
  • hoedje, liefst met een band eromheen met informatie erop. (Je kan kinderen papieren hoedjes laten vouwen en hiervan ook een evenement maken.)

Cases over het creëren van free publicity:

Free publicity als er wél nieuws is

Als er wél nieuws is over je merk / product / dienst / organisatie (bijvoorbeeld doordat je nieuws hebt gecreëerd als er eigenlijk geen nieuws is) moet het onderwerp van dit nieuws voldoen aan de ABABA-formule. Denk met name aan de volgende punten:

 • Goed beeldmateriaal: het nieuws moet mediageniek zijn.
 • Goede en nuttige informatie.
 • Vertel een verhaal dat past bij het merk: het verhaal achter het verhaal.
 • Wees bereikbaar: zorg dat er 24 uur per dag 7 dagen per week iemand telefonisch bereikbaar is.

Case; reageren op (slechte) publiciteit:

Denk vanuit de ontvanger: & bereik hem met de volgende stappen:

 1. Maak een lijst van onderwerpen die de doelgroep zou kunnen interesseren.
 2. Maak een lijst van media – en welke specifieke programma’s en rubrieken binnen deze media – die de doelgroep gebruikt.
 3. Zet bij elk van de programma’s en rubrieken welke gebeurtenissen nieuwswaardig zouden kunnen zijn.
 4. Bepaal of het idee uiting geeft aan de USP / Competative advantage die je tussen de oren van de doelgroep wilt krijgen.
 5. Bedenk of de leden van de doelgroep met elkaar over dit onderwerp/ evenement zullen gaan praten.
 6. Bedenk een ‘wild’ en creatief idee dat publiciteit zou kunnen genereren voor de organisatie/ product/ merk.
 7. Schrijf twee persberichten – voor twee media – over dit ‘wilde’ idee, waarbij het wie, wat, waar, wanneer en waarom format wordt gebruikt.
 8. Beschrijf wanneer welk persbericht moet worden verstuurd en waarom.
 9. Zoek de juiste journalisten en/ of redacteuren – en hun contactgegevens – om deze persberichten naar toe te sturen.

Middelen

Middelen om nieuws onder de aandacht te brengen bij journalisten, bloggers etc. zijn bijvoorbeeld:

 • Fixer: niet een middel, maar een lokale journalist die in oorlogsgebied de journalist in contact brengt met mensen met een verhaal. Een fixer is niet altijd een journalist. Hij kan er belang bij hebben om het verhaal van zijn groep / ideologie te vertellen.
 • Persbericht
 • Persconferentie
 • Persdag
 • Site
 • Social Media ⇒  Vooral bij social media is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat mensen foto’s en filmpjes gaan delen.

Zorg er bovendien voor dat het nieuws uiteindelijk belandt op de touch points met de doelgroep.

Effect meten

Effecten die jij en je opdrachtgever mogen verwachten zijn verandering in kennis, houding, voorgenomen gedrag. Die verandering kun je meten met een enquête of interviews. In ieder geval moet je ook KPI’s formuleren.

Doe een nul-meting kort voor je actie en een na-meting kort ná je actie. Dus peil de KPI’s voor en na, neem de enquête / interviews voor en na af.

Advertenties

One thought on “Hoe kom ik in het nieuws?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.