Actie, Campagne of Strategie?

Communicatie wordt vaak gezien als een actie, of een combinatie van acties. Zo’n combinatie van acties noemen we een campagne. Het gaat dan om het bereiken van een doel op een bepaald moment.

Een voorbeeld van een actie  is een presentatie, waarmee je aan het eind van de presentatie wil bereiken dat de boodschap is overgekomen en dat het publiek is overtuigd.

Een ander voorbeeld van een actie is het laten lezen van een tekst op een site, waarna de lezer de boodschap heeft begrepen en ervan is overtuigd.

Bij een campagne wil je óók aan het eind van de campagne bereiken dat de boodschap is overgekomen en dat de doelgroep is overtuigd. Alleen gaat het hier niet om één actie, maar om een combinatie van acties, tegelijkertijd en na elkaar.

Actie & Campagne versus Strategie

In praktijk blijkt dat de doelgroep vaak helemaal geen aandacht heeft voor de actie of campagne van je opdrachtgever en de boodschap dus helemaal niet oppikt. Of de doelgroep pikt de boodschap wel op, maar hij gelooft hem niet.

Daarom is het belangrijk dat een organisatie een relatie opbouwt en onderhoudt met de doelgroep. Een relatie zorgt er namelijk voor dat de doelgroep de boodschap wél uitpikt tussen het bombardement aan boodschappen waaraan hij dagelijks blootstaat. Én een relatie zorgt ervoor dat de doelgroep de zendende organisatie wél gelooft.

Een relatie van de organisatie/ het merk met de doelgroep zorgt ervoor dat de doelgroep een positieve houding heeft t.o.v. de organisatie/ het merk. Deze positieve houding zorgt ervoor dat de doelgroep aandacht heeft voor de boodschap en deze accepteert.

Het bouwen en onderhouden van een relatie is niet iets dat je kan doen met één enkele actie of campagne. Een relatie onderhoud je door voortdurend contact te houden en liefst door interactie mogelijk te maken: de organisatie moet dus niet alleen de doelgroep beïnvloeden, maar de doelgroep moet ook de organisatie beïnvloeden.

Dan is er niet meer sprake van een actie of campagne, maar van een strategie. Er is niet meer een vastgesteld moment waarop een effect meetbaar moet zijn, maar het onderhouden van de relatie gaat voortdurend door.

Communicatie is dan niet meer een actie van informatie verplaatsen van de zender naar de ontvanger, maar een proces van het delen van informatie. Organisatie en doelgroep zenden en ontvangen voortdurend informatie naar elkaar en groeien naar elkaar toe. Er is dus sprake van interactie en dit is te vergelijken met een dans.

Zie ook:

Doel van Communicatiestrategie is het bouwen en onderhouden van relaties met doelgroepen. Deze doelgroepen kunnen medewerkers zijn, maar ook journalisten, bloggers, twitteraars, consumenten, gebruikers, etc.

Lees verder:

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.