Associatienetwerk in het brein

We hebben kennis uit de psychologie nodig om te begrijpen hoe het brein een mentale afbeelding ( = image) van een stukje van de werkelijkheid maakt. Eenvoudig gezegd komt het erop neer dat je hersencellen zich met elkaar kunnen verbinden, waardoor kennis met elkaar wordt verbonden. Dit gebeurt als je iets ervaart, maar bijvoorbeeld ook als je iets leert.

In de communicatie is het interessant om te weten welke kennis en overtuigingen iemand met elkaar verbindt, ofwel; associeert. Vraag bijvoorbeeld aan iemand “Waaraan denk je bij McDonalds?” en hij zal spontaan een aantal woorden zeggen; deze kun je in een lijstje onder elkaar zetten, of je kunt deze persoon een mindmap laten maken. Zo’n mindmap geeft een soort kaart (‘map’) van de associaties die hij heeft bij McDonalds. Een mindmap is daarom een vereenvoudigde weergave van het associatienetwerk die je hersencellen vormen en waarin McDonalds een plaats inneemt.

Associatienetwerk en middel-doelketen

Het associatienetwerk is te verdelen in de drie niveau’s uit de middel-doelketen, zo ontstaat een hierarchical valuemap (klik hier voor een voorbeeld). De oppervlakkige associaties noemen we attributen: kenmerken die je aan een onderwerp toekent (toekennen: attribueren). Deze attributen associeer je met wat het betekent voor jou; deze diepere laag van associaties noemen we consequences of benefits. De benefits associeer je met waarden die nog dieper in je brein verankerd liggen. Die waarden zijn sterk verbonden met emoties en drijfveren en hebben daarom invloed op je gedrag.

Bekende auteur over dit onderwerp: Giep Franzen (De Mentale Wereld van Merken)

Advertenties

5 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s