Visie

Visie op de wereld/ maatschappij/ markt.

Als communicatiedeskundige kun je vaak iets zeggen over de visie die de opdrachtgever heeft geformuleerd. Nog beter is het om de opdrachtgever te helpen met een nuttiger missie & visie.

(De Missie is dan het doel dat je met het bedrijf hebt binnen die wereld/ maatschappij/ markt. De missie zou de ‘why’ moeten weergeven: waarom motiveert het interne en externe doelgroepen tot gewenst gedrag?)

Je kunt de visie vinden op de website van de organisatie, of in een ander document. Maar, let op: wat daar staat onder het kopje “visie” is niet altijd een goede visie – vaak wordt deze namelijk opgeschreven door iemand zonder communicatie-achtergrond. Een deel van je opdracht kan dan zijn om een betere visie op te stellen.

Visie, volgens enige auteurs:

“Het begrip ‘visie’ heeft in de theorie geen eenduidige betekenis, en het gebruik van een ‘visie’ wordt daarnaast in de praktijk niet altijd toegepast. Enerzijds wordt visie gezien als de ‘kijk’ die de ondernemer of manager heeft op de totale branche of het gehele werkveld. (…) Anderzijds wordt visie beschouwd als een definitie van wat een bedrijf nu en in de toekomst wil zijn.” – Kotler 2013, p51

“De visie bestaat uit het referentiekader, de overtuiging en de opvattingen van de organisatie. De visie geeft de kijk op het leven en de maatschappij weer.” – Michels 2013 p199

Zie ook

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.