Organisatorische Uitgangspunten

Als de Organisatorische Uitgangspunten niet worden bereikt, dan is er een Organisatieprobleem.

Hieronder lees je hoe je de Organisatorische Uitgangspunten in kaart kunt brengen.

Beschrijf altijd de Missie, Visie & Kernwaarden

  • Visie : Hoe we de wereld / de maatschappij / de markt zien.
  • Missie : Weke rol / taak we voor ons zien in deze wereld / maatschappij / markt: Waarom we bestaan.
  • Kernwaarden/ Gemeenschappelijke Vertrekpunten : Waarin we geloven. / Woorden die de kernwaarden van een organisatie op communicatiegebied samenvatten

Geef ook altijd de bron waaruit je de informatie hebt, want wat de organisatie op de site zet kan bijvoorbeeld anders zijn dan wat in het jaarverslag staat, bovendien kunnen missie en visie veranderen.

Analyses voor Missie, Visie & Kernwaarden

Het kan nuttig zijn om ook de ‘echte’ missie, visie & kernwaarden te achterhalen: wat vindt de organisatie écht. Want wat op de site en in drukwerk staat kan namelijk bedoeld zijn om een goede indruk te maken. De ‘echte’ missie, visie & kernwaarden achterhaal je door:

  • Interviews met managers en medewerkers: waarin geloven zij echt. Achterhaal wat zíj denken dat de organisatie wil zijn, en waarnaar de organisatie echt streeft.
  • Inhoudsanalyses en/ of Semiotische Analyses van teksten en beelden waarmee de organisatie zich presenteert: welke boodschap over zichzelf brengt de organisatie naar buiten; waar staat ze écht voor; welke waarden vindt ze écht belangrijk?

Creatie van Missie, Visie & Kernwaarden

Soms komt uit de voorgaande analyses dat de Missie en/ of de Visie en/ of de Kernwaarden opnieuw geformuleerd moeten worden. Het komt ook voor dat het nodig is om Missie, Visie & Kernwaarden bij te stellen om een positief imago te krijgen of houden.

Het komt bovendien voor dat je als communicatiedeskundige wordt ingehuurd om een (nieuwe) Missie, Visie & Kernwaarden op te stellen. Doe dan de Analyses voor Missie, Visie & Kernwaarden, zoals hiervóór beschreven. Zorg voor formuleringen die alle managers en alle medewerkers begrijpen en waar iedereen achter staat. Dit doe je door de Missie, Visie & Kernwaarden die je hebt ontwikkeld aan hen voor te leggen en te vragen of ze het hiermee eens zijn. Van de gelegenheid kun je bovendien gebruik maken om Missie, Visie & Kernwaarden te verwoorden op een manier die iedereen begrijpt en spontaan kan herhalen als er naar gevraagd wordt. Zo zorg je ervoor dat Missie, Visie & Kernwaarden draagvlak krijgen.

Beschrijf zo mogelijk ook Doelstellingen:

Relatie tussen doelstellingen (Michels 2016).

Analyses van Doelstellingen

Net als bij de Missie, Visie & Kernwaarden, kan het nuttig zijn om de ‘echte’ doelstellingen te achterhalen. Dit doe je op dezelfde manieren als is beschreven bij Missie, Visie & Kernwaarden.

Creatie van Doelstellingen

Om een Gewenst Imago te krijgen is het soms nodig om de doelstellingen aan te passen. Zo moeten bedrijven en organisaties ‘groener’ worden, meer inclusief etc. Jouw rol als communicatiedeskundige is ten eerste om leidinggevenden van een bedrijf hiervan bewust te maken. Ten tweede kun je leidinggevende helpen om deze doelstellingen te formuleren en ervoor te zorgen dat ze draagvlak krijgen. Dit doe je op dezelfde manier als is beschreven bij Creatie van Missie, Visie & Kernwaarden.

Analyses bij veranderende organisatie:

Michels onderscheidt de volgende typen organisatieverandering (Michels, 2019, p119):

Deze veranderingen kunnen invloed hebben op hoe de organisatie omgaat met haar omgeving.

Zie ook

Klik door naar: Communicatie op 4 Niveaus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.