Theoretisch Kader & Deelvragen

Je gebruikt je Theoretisch Kader om de probleemsituatie te analyseren: doordat je theorieën toepast begrijp je beter waardoor het probleem veroorzaakt wordt en opgelost kan worden. Uit de analyse met behulp van theorieën concludeer je dat je bepaalde informatie nodig hebt om dit specifieke probleem op te lossen. Voor het vinden van deze informatie formuleer je Deelvragen. Kortom, je analyseert wat een begrip / concept in het algemeen betekent en je doet onderzoek naar wat het betekent in deze specifieke probleemsituatie.

Efficiënt onderzoek doen door deelvragen te concluderen uit het theoretisch kader

Het komt voor dat studenten wat deelvragen bedenken (‘uit hun mouw schudden’) en vervolgens weken lang bezig zijn met het onderzoek om de deelvragen te beantwoorden. Vervolgens wordt er dan theorie bij gezocht om zin te geven aan al de gegevens die verzameld zijn. Het was dan effectiever geweest om vanuit de theorie te bepalen wat er onderzocht moet worden en vervolgens de resultaten aan de theorie te koppelen. Dat voorkomt het zoeken naar overbodige informatie en voorkomt dat je achteraf informatie blijkt te missen.

Voorbeeld van deelvragen concluderen vanuit theorie

Dit museum heeft minder bezoekers uit de eigen stad dan wat de gemeente verwacht voor de subsidie die ze verstrekt. Volgens het dominomodel van communicatie-effecten kan het bezoekersgedrag beïnvloed worden door hun houding / attitude en kennis te veranderen. Het Tri-component attitude-model leert ons dat de attitude is te veranderen door de associaties met het merk te veranderen. Een merk is namelijk op te vatten als een associatienetwerk in het brein. Hieruit concludeer ik dat ik de volgende deelvragen moet beantwoorden:

  • Wat is de houding van de bewoners van deze stad, ten opzichte van het museum?
  • Welke associaties hebben deze bewoners bij het museum?
  • Waarmee zouden de bewoners dit museum kunnen associëren zodat ze een positievere houding krijgen?
  • Welke kennis moet het museum overdragen?

Deelvragen

Het is handig om in je Theoretisch Kader na elk model / theorie een aantal deelvragen te geven, die logisch voortvloeien uit het betreffende model / theorie.

‘Deelvragen’ die je kan beantwoorden in je theoretisch kader, zijn géén deelvragen! In je deelvragen geef je namelijk antwoord op dingen die specifiek zijn voor de probleemsituatie. Deelvragen gaan dus niet over algemene dingen die ook gelden voor andere probleemsituaties.

Onderzoeksopzet

Nadat je de deelvragen hebt geformuleerd bedenk je welk onderzoek je moet doen om de deelvragen te beantwoorden. Dit beschrijf je in de onderzoeksopzet. Hier bedenk je o.a. bij elke deelvraag in welke bronnen de informatie te vinden is; ook bedenk je welke methoden nodig zijn om de informatie uit die bronnen te halen.

Zie ook:

5 gedachten over “Theoretisch Kader & Deelvragen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Communicatie Kenniscentrum

%d bloggers liken dit: