Interviewen en observeren

Een voordeel van een face-to-face interview is dat je ook non-verbale signalen kan registreren. Een face-to-face interview heeft daarom vaak de voorkeur boven een interview per telefoon of email – hoewel die laatste twee wel sneller en goedkoper zijn.

Observeren tijdens het interviewen

Je kan een bezoek aan de geïnterviewde aanvullen met een observatierapport. Registreer in je observatierapport non-verbale signalen van de geïnterviewde. Bovendien kun je andere belangrijke non-verbale zaken registreren die je observeert.

Observeer ook non-verbale zaken zoals:

  • de inrichting van zijn/ haar werkruimte,
  • de inrichting van het bedrijf waar je ontvangen wordt,
  • het uiterlijk van het gebouw etc.

Zo kun je zien wat de huisstijl van de organisatie is en of verschillende afdelingen een onderscheidende huisstijl hebben. Hieruit kun je concluderen of de organisatie en de afdeling een monolitische, endorsed of branded identity hebben.

Tevens kun je observeren hoe medewerkers in praktijk omgaan met de huisstijl, dit zegt iets over de cultuur van de organisatie en de subcultuur van de afdeling. (Programma’s voor de huisstijl en corporate identity worden namelijk door het management opgelegd: top-down. Maar een cultuur ontstaat van onderaf: bottom-up.)

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.