Expertinterview

Het expertinterview is een specifieke vorm van een interview. Doel van het expertinterview is het vinden van:

  • achtergronden
  • ontwikkelingen
  • toonaangevende meningen.

Bereid je goed voor!

Verdoe de tijd van de expert niet met het vragen naar informatie die je ook op een andere manier had kunnen krijgen, zoals desk-research. Een expert is namelijk meestal een drukbezet persoon.

Als je slecht bereid aan het interview begint, maak je een slechte indruk en dan heeft de geïnterviewde minder zin om je vragen goed te beantwoorden. (Als je een goede indruk achterlaat, heb je kans dat de expert je onthoudt en je later nog eens vraagt voor een project of baan.)

Bereid je als volgt voor:

  • Lees artikelen en boeken van de expert, of waarin de expert genoemd wordt.
  • Bekijk interviews die de expert heeft gegeven op tv of bijvoorbeeld YouTube.
  • Laat vooraf merken dat je weet wat er in deze artikelen en boeken staat.

Vraag dus niet meer naar de informatie die je al had kunnen krijgen via deze artikelen, boeken en interviews!

Houd de touwtjes in handen

Als interviewer heb je de neiging om onder de indruk te raken van de expert. Het gevaar bestaat dan dat je hem / haar laat praten zonder naar de informatie te vragen die je wilt hebben. Dan neemt de expert het interview dus over. Hij of zij kan dan gaan uitleggen wat hem of haar bezighoudt. Jij kunt dan de vraag krijgen of alles duidelijk is, en daarna wordt je geacht te vertrekken. Eenmaal buiten gekomen besef je dan dat je heel veel vergeten bent te vragen.

Blijf kritisch

Niet alles wat de expert vertelt is per definitie 100% waar, niet omdat de expert bewust liegt, maar omdat hij antwoord geeft vanuit zijn persoonlijke perspectief. Als hij bijvoorbeeld aangeeft wat volgens hem de belangrijkste trends zijn, dan kan een andere expert andere trends geven, of je vindt andere trends in artikels of op sites. Concludeer dan zelf wat de belangrijkste trends zijn. (Een manier om wat meer objectieve informatie te krijgen uit een panel van experts is de Delphi-methode.)

Lees ook:

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.