Probleemstelling.

Beschrijf eerst de probleemsituatie

Het probleem op organisatieniveau is de situatie die ontstaat, of blijft, bij ongewijzigd beleid. Dus als de organisatie niets doet, dan ziet de situatie eruit zoals jij beschrijft in de probleemsituatie.

  • Deze probleemsituatie vat je samen in een probleemstelling: beschrijving van de ongewenste situatie in één zin.
  • De doelstelling op organisatieniveau is dan de beschrijving van de gewenste situatie in één zin.

Ongew Gewenste Sit

Voor de organisatie is communicatie geen probleem maar een oplossing!

Nadat je de Probleemstelling en Doelstelling hebt geformuleerd kan je gaan bedenken hoe je de probleemsituatie kan veranderen in de gewenste situatie. Uiteindelijk geef je een advies over hoe je die gewenste verandering voor elkaar kan krijgen met communicatie.

Vandaar dat het in sommige gevallen handig is om onderscheid te maken tussen de Organisatieprobleemstelling en de Communicatieprobleemstelling. In de Communicatieprobleemstelling beschrijf je in één zin dát gedeelte van het organisatieprobleem dat is op te lossen met communicatie.

Een organisatieprobleem van een museum kan bijvoorbeeld zijn dat ze haar missie niet kan realiseren. Haar missie is het cultureel ontwikkelen van de bevolking, maar de bevolking komt onvoldoende naar tentoonstellingen. Uit onderzoek rijst het vermoeden dat mensen niet naar een tentoonstelling willen, maar wél geïnteresseerd zijn in de beelden en verhalen die er getoond worden én vaak informatie online zoeken. Een oplossing die de organisatie heeft is een virtueel museum met virtuele tentoonstellingen. Een communicatieprobleem hierbij kan zijn, dat mensen niet weten dat er een virtueel museum en virtuele tentoonstellingen zijn, en als ze aan het museum denken dan hebben ze de houding dat ze het onaantrekkelijk, elitair en saai vinden. Het veranderen van ongewenste kennis en houding is typisch iets dat je kan oplossen met communicatie.

Onderzoek

Voordat je je advies kan uitbrengen moet je meestal nog onderzoek doen om te achterhalen wat nou precies de ongewenste situatie is, zodat je ook concreter kan aangeven wat de gewenste situatie is. Onderzoek bijvoorbeeld welke associaties mensen precies hebben als ze aan het museum denken en onderzoek bij welke positieve waarden en emoties het museum zou kunnen aanhaken.

In onderzoek wordt daarom vaak de probleemstelling vertaald in een (onderzoek)doelstelling en bijbehorende (onderzoek)vraagstellingen.

Onderwerpen die helpen om je probleemstelling scherp te krijgen:

 

Advertenties

6 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.