Identiteit, Imago, Gap

Hieronder vind je een korte toelichting op de belangrijkste begrippen. Of klik meteen door naar:

Relatie Identiteit en Imago

Corporate Identity geprojecteerd als Corporate Image. (Birkigt & Stadler)

Identiteit en Imago zijn vooral bekend gemaakt door de Duitse marketingmensen Birkigt en Stadler. In 1980 kwam hun boek ‘Corporate Identity’ uit. Met daarin het bekende model waarin wordt aangegeven dat de Corporate Identity naar buiten straalt, zodat het Corporate Image wordt geprojecteerd.

In wezen is dit een variant op het O (opens in a new tab)”>model ‘communicatie is zenden en ontvangen’: Z -> O. De Identiteit is namelijk de boodschap die de Zender over zichzelf zendt, het Image is de boodschap die de Ontvanger ontvangt. Zij spreken in dit verband over communicatie in enge zin voor het gebruik van media, en communicatie in brede zin voor het gebruik van het geheel van media, design en gedrag. Zo wordt de hele organisatie dus een instrument om het Image te vormen.

Ook introduceren Birkigt en Stadler de Ist-Analyse om de feitelijke identiteit in kaart te brengen.

Identiteitsstructuren

In 1989 bracht de Britse grafisch ontwerper Wally Olins zijn boek ‘Corporate Identity’ uit, hierin introduceert hij de Identiteitsstructuren: Monolitische Identiteit, Endorsed Identiteit en Branded Identiteit.

Gap-analyse

Gaps: Ist, Soll, Identiteit, Imago

Van Riel bracht in Nederland het boek ‘Identiteit & Imago’ uit (1992), waarin voorgaande concepten een rol spelen. Bovendien introduceert hij hierin een model waarin hij de ‘kloof’ tussen de feitelijke en de gewenste situatie weergeeft voor Identiteit en Imago. De analyse van deze kloof is de basis voor een plan van aanpak om de kloof te verkleinen. Later werd de ‘kloof’ aangeduid met het Engelse woord ‘gap’ en werden de feitelijke en gewenste situatie aangeduid met respectievelijk de Duitse woorden ‘Ist’ en ‘Soll’. Zo kun je spreken van een gap-analyse.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.