Succes van de Bob campagne

De Bob-campagne tegen drank in het verkeer werd  in 1995 in België gelanceerd door het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV). Andere EU-landen – waaronder Nederland – gingen vanaf 2001 de Bob-campagne overnemen met steun van de Europese Commissie.

Waarom is het zo’n succes?
Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom de Bob-campagne zo’n succes is dat deze is overgenomen door diverse Europese landen en dat hij bovendien al vele jaren loopt:

  • Het is geen campagne tégen iets (geen drank drinken), maar vóór iets: de Bob zijn. Het is namelijk veel makkelijker om iemand te overtuigen dat hij iets wél moet doen, dan om iets níet te doen. Vooral als hij dat ‘iets’ heel graag wil doen (dronken worden). De campagne is daarom niet te serieus – geen afschrikwekkende beelden van ongelukken als gevolg van dronken rijden – maar heeft humor, waardoor de jonge doelgroep zich voelt aangesproken.
  • Bob is een merk, het is zelfs een merk dat erg lijkt op een persoon, net als bijvoorbeeld Ben of Linda. Het merk Bob heeft zo een belangrijke positie in het brein van de doelgroep gekregen, waardoor het merkimage een vrij groot associatienetwerk heeft in het brein en daardoor veel invloed op het gedrag heeft.

 

 

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.