Tips voor een goede presentatie

picture from: http://www.bms.co.in/brush-up-your-presentation-skills/
picture from: http://www.bms.co.in/brush-up-your-presentation-skills/

Hier volgen enige tips voor het houden van een goede presentatie (met dank aan Meile Snijders):

  • Straal enthousiasme uit: het meeste van wát we zeggen tijdens een presentatie wordt vergeten, maar hóe we het zeggen dat onthoudt het publiek wél. Zeker als het publiek (of een jury) naar meerdere presentaties moet kijken, dan blijft vooral de emotie hangen, terwijl men de inhoud vergeet.
  • Maak contact met het publiek:
    • Lees dus niet voor van een blaadje, zonder naar het publiek te kijken.
    • Ga zéker niet met je rug naar het publiek staan om je eigen slides goed te kunnen zien.
    • Maak letterlijk contact door een aandenken uit te delen (zoals een hand-out), of mensen aan te spreken, een vraag te stellen of op een andere manier interactie te bevorderen.
  • Oefen, zodat je weet of je presentatie niet te lang of te kort duurt & zodat wat je wil zeggen er makkelijk uitkomt tijdens de presentatie.
  • Let op je lichaamstaal, want dit beïnvloedt in grote mate wat je onbewust ‘zegt‘.
  • Ga niet te snel: als je je niet op je gemak voelt heb je de neiging om ervoor te zorgen dat je er snel vanaf bent, door snel te praten. Hóe je dingen zegt is belangrijker dan wát je zegt.
  • Zorg voor structuur: neem het publiek aan de hand, beschouw jezelf als gids door het verhaal dat je wilt vertellen. Begin met een overzicht van onderwerpen die aan bod zullen komen en verwijs hier regelmatig naar tijdens je presentatie. Geef aan het eind aan wat het publiek zeker moet onthouden. Een standaard structuur ziet er zó uit:
    • Welkom, Introductie, onderwerpen, hoe gaan we om met vragen: tijdens of na de presentatie. (10% van de tijd van de presentatie)
    • Verhaal (80% van de tijd van de presentatie).
    • Afsluiting (10% van de tijd van de presentatie)
    • Aansluitend kunnen vragen worden gesteld, dit kun je beschouwen als een apart onderdeel dat buiten de presentatie staat. Als je de vragen tijdens de presentatie laat stellen ontstaat er meer interactie – en dat is goed! – dan duurt de presentatie wel langer.

Meer tips voor een goede presentatie:

Gebruik storytelling: neem de toeschouwer bij de hand en neem hem mee in je verhaal. Denk eerst na over het perspectief:

  1. Vertel je verhaal vanuit het probleem dat de organisatie heeft waarvoor je een advies geeft. Begin dan snel met de conclusies uit je onderzoek, geef aan wat de kern van het probleem is én wat de kern van je oplossing is, geef dan de concrete uitwerking van de oplossing.
  2. Of: vertel je verhaal vanuit het probleem van de doelgroep. Gebruik bijvoorbeeld een persona en vertel een dag, of cruciaal moment uit zijn leven, bijvoorbeeld aan de hand van de customer journey: wat doet hij, welke problemen komt hij tegen en welke oplossingen adviseer je daarvoor.

Lees meer over presenteren:

Eén reactie

  1. Leuke tips! Vooral ga ik akkoord met de verklaring dat je niet te snel moet vertellen anders begrijpen de kijkers je niet. Ook moet je ervoor zorgen dat iedereen hoort wat je zegt. Ik ga een presentatie voor meer dan 100 mensen geven en ik dat dat ik liever een apparatuur huur om te verzekeren dat de presentatie begrijpelijk is. Hopelijk komt alles goed!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.