Er zijn twee belangrijke manieren om je communicatieplan te presenteren: je rapport en een presentatie. Het rapport en de presentatie zijn jouw communicatiemiddelen die je geïntegreerd kan inzetten om de doelgroep – meestal de opdrachtgever en eventueel de docent – te overtuigen.
Tijdens onderzoek illustraties verzamelen
Al tijdens je onderzoek en analyse bereid je je voor op het schrijven van je rapport en op het maken van een presentatie. Dit voorbereiden doe je bijvoorbeeld door het verzamelen van materiaal dat je kunt gebruiken als illustratie in je rapport, en ook bij je presentatie. Maak bijvoorbeeld foto’s van degenen die je interviewt – wel eerst hun toestemming vragen! – maak foto’s van exterieur en interieur van het bedrijfsgebouw. Filmpjes zijn nóg aantrekkelijker, deze kun je tijdens de presentatie vertonen.
Leer je publiek kennen
Zelfs als je je presentatie heel goed voorbereid en zelfs als je heel erg je best doet om je publiek te boeien, te raken en te overtuigen, dan nóg kan het vóórkomen dat je presentatie niet zo gewaardeerd wordt als je had verwacht. Het is daarom goed om je van te voren in te leven in je publiek, maar ook om erachter te komen waardoor ze geboeid, geraakt en overtuigd kan worden. Hier kom je achter door regelmatig contact met het publiek (= de opdrachtgever) en door het rechtstreeks te vragen, als dat mogelijk is.
Het beoordelingsformulier kan helpen om je eigen presentatie van te voren te beoordelen. Neem je eigen presentatie door voordat je echt gaat presenteren, bijvoorbeeld door te presenteren aan kennissen. Scoor je eigen presentatie en/ of laat je kennissen scoren en concludeer wat eraan verbeterd kan worden.
[…] Presentatie voorbereiden […]