PDCA: Plan – Do – Check – Act

De PDCA-cyclus is te vergelijken met het maken van een lange wandeling door de bergen. Je plant om te gaan lopen en uiteindelijk te genieten van het mooie uitzicht op een verre top. Maar als je dat doet, kom je onderweg bij een meer en moet je flink een andere kant oplopen (of je schoenen blijken niet zo goed te zijn en je kunt alleen de verharde wegen volgen). Regelmatig check je of de verre top dichter bij komt. (Omdat je dit regelmatig doet, noemen we het de PDCA-cyclus.) Zodra je de kans ziet, neem je actie en ga je in de juiste richting.

PDCA Plan Do Check Act

Bij het uitvoeren van een campagne gaat het net zo. Je plant om een doel te bereiken. Maar als je dat doet – als je de campagne aan het uitvoeren bent – blijken er onvoorziene omstandigheden te zijn, waardoor je campagne niet zo effectief is als je had gepland (of het blijkt dat je plan niet zo effectief is en je moet de voor de hand liggende middelen gebruiken). Regelmatig check je met KPI’s of het gestelde doel dichter bij komt. Zodra je de kans ziet, neem je actie en pas je de campagne aan.

Campagnedoel en lange termijn doel

Het doel dat je plant voor je campagne moet in lijn zijn met de missie, organisatiedoelen, marketingdoelen en communicatiebeleidsdoelen. Dit zijn allemaal lange termijn doelen. Vergelijk zo’n lange termijn doel met het doel dat je hebt voor het eind van je wandelvakantie: een campagnedoel is als het doel voor één dag, maar aan het eind van de vakantie wil je op de pek zijn waar de bus je ophaalt.

Lees meer over de PDCA-cyclus:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.