Bij de concurrentie-analyse worden meestal bedrijven in dezelfde branche in kaart gebracht, bijvoorbeeld door het management te vragen wie zij zien als concurrent.
Voor communicatie is het echter belangrijker om aan de doelgroep te vragen wie zij zien als concurrent. Met communicatie moet je namelijk het verschil tussen de concurrenten duidelijk maken. Je moet met communicatie een breinpositie creëren ten opzichte van andere merken en associaties (zie positioneren).
Vooronderzoek: Deskresearch
Voordat je begint aan het communicatie-onderzoek (zie hieronder) is het goed om deskresearch te doen naar het beantwoorden van de volgende vragen:
- Propositie/ Gewenste Positionering: Welke claims en argumenten gebruiken de concurrenten in hun communicatie?
- Middelenmix: Welke media en evenementen gebruiken de concurrenten voor het uiten van welke boodschap?
Communicatie-onderzoek
Onderzoek wat bij de doelgroep de Consideration Set is: welke concurrenten zien de mensen die de koopbeslissing nemen (=klanten).
Daarnaast is het interessant om te onderzoeken waarom de leden van de doelgroep kiezen voor één van de concurrenten: wat zijn de belangrijkste beïnvloedende factoren van de koopbeslissing?
Gebruik bijvoorbeeld: Enquêtevragen voorbereiden.
Toepassen in online content
Stel dat uit je onderzoek komt dat mensen vooral voor een fysiotherapeut kiezen omdat ze ten eerste vertrouwen hebben in de fysiotherapeut & ten tweede omdat ze denken dat hij vooral hun persoonlijke klacht goed kan oplossen (rugpijn, gewrichtspijn, etc.).
Dan zou de site van een fysiotherapeut hoog moeten scoren in Google op rugpijn, gewrichtspijn etc. Eenmaal op de site zou de fysiotherapeut vertrouwen moeten uitstralen, bijvoorbeeld door testimonials van klanten, het vermelden van extra certificaten die hij heeft etc.
Positioneringsmatrix

De twee belangrijkste beïnvloedende factoren kun je als assen gebruiken in een positioneringsmatrix. Zo kun je de bestaande breinpositie in beeld brengen. Dit helpt om een gewenste breinpositie te bepalen.