Het woord ‘plan’ suggereert misschien dat je moet beginnen met stap 1, en dat je pas naar stap 2 mag als stap 1 af is, dat stap 2 af moet zijn voordat je naar stap 3 mag, etc. De menselijke geest werkt echter niet zo! Bij het maken van de ene stap kun je bijvoorbeeld al informatie vinden voor een andere stap en kun je al ideeën krijgen voor weer een andere stap. In praktijk ga je al doende van de ene stap naar de andere stap. Langzaam maar zeker maak je zo elke stap.
Gedurende het werken aan je plan kun je zelfs terugkomen op stappen waarvan je dacht dat ze al af waren, want misschien krijg je betere ideeën of vind je betere informatie. Dit moet je tot een minimum beperken, anders is je plan nooit af. Maar het kan wél en je plan kan er beter door worden.
Iteratief
Deze manier van werken noemen we ‘iteratief‘: door passen en meten, door vooruit en achteruit te gaan, kom je langzaam maar zeker tot het eindresultaat. Je gaat van de ene stap of fase naar de andere, en naar een volgende en weer even terug en naar een andere, etc. In werkelijkheid werk je dus meer chaotisch dan een stappenplan suggereert. Je bent namelijk een probleem aan het oplossen en dat is een creatief proces.
Achteraf samenhangend verhaal maken
Achteraf probeer je meestal wel om je daden te rationaliseren, dus om een logische volgorde in het plan aan te geven. Dit is ook belangrijk om anderen van je plan te overtuigen, want een logisch samenhangend verhaal komt beter over dan een chaotisch onsamenhangend verhaal.
Stappenplan als checklist en script
Zie de stappen in een plan als een checklist om te besluiten of alles er in zit.
Gebruik de volgorde van een plan om achteraf een logisch verhaal te vertellen over je oplossing. De volgorde van die stappen kun je overigens veranderen, als dat beter uit komt voor het vertellen van je verhaal. Zo gebruik je een stappenplan dus om een script te schrijven voor het verhaal fat je wilt vertellen.
[…] je lineair van de ene stap naar de volgende moet (in feite is dit niet zo, je maakt het plan op een iteratieve […]
[…] Communicatieplan. Het is géén stappenplan, je kunt aan verschillende onderdelen tegelijk en iteratief werken, zorg ervoor dat er uiteindelijk een balans is tussen de verschillende […]
[…] opgelost kan worden. Het ontwikkelen van je theoretisch kader en conceptueel model is daarom een iteratief proces: je stelt een zo goed mogelijk theoretisch kader en conceptueel model op voordat je aan je […]
[…] Je kunt tussen de stappen op en neer gaan, dit noemen we een iteratief proces. […]
[…] het maken van een communicatieplan is een iteratief […]