Waarom visuele communicatie belangrijk is

Bij communicatie via media gaat het vooral om tekst en beeld: verbale communicatie en visuele communicatie. De meesten van ons zijn beter opgeleid in verbale communicatie dan in visuele communicatie, want op school leren we van jongs af aan hoe we netjes en goed moeten schrijven en spreken; visuele communicatie ontwikkelen we meestal maar tot het niveau van de kindertekening. Toch zegt een plaatje meer dan 1000 woorden.

Emoties uitdrukken
Waarom zegt een plaatje meer dan 1000 woorden? Doordat een plaatje vooral inspeelt op onze emoties en de holistische werking van onze hersens. Ons brein is namelijk zo geëvolueerd dat we vooral goed kunnen kijken. Er liggen veel verbindingen van onze ogen naar het hersengebied waar onze basisemoties liggen. Als we iets zien geven we daarom een primaire reactie. Uitdrukking geven aan emoties kán wel met woorden, maar met plaatjes kunnen vaak emoties worden uitgedrukt en opgeroepen die je met woorden niet kan uitdrukken of oproepen – en andersom.

Ook een plaatje van een theoretisch model geeft in één oogopslag een totaal overzicht, terwijl er vaak veel woorden nodig zijn om het model uit te leggen.

Bijvoorbeeld: ING leeuw
Niet voor niets heeft een merk vaak een dier als mascotte en/ of in het logo. Dit dier drukt uit wat de mensen achter het merk willen met het merk. De bedoeling is dan dat het dier uitdrukking geeft aan de kernwaarden van het merk. Denk bijvoorbeeld aan de leeuw van ING, het is een leeuw die bescherming biedt, net als de stenen leeuwen die vaak bij de ingang van een paleis liggen. Maar het is een vriendelijke, aaibare leeuw. En het is een leeuw met een verhaal, want het was de mascotte van de Postbank toen ING deze bank overnam, de blauwe leeuw werd toen een oranje leeuw. Ook deze blauwe leeuw kwam niet uit de lucht vallen, want hij was geïnspireerd op de Nederlandse leeuw die je vaak in wapenschilden ziet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.