Michels geeft onderstaand rijtje met onderwerpen die in een briefing kunnen gebruikt worden – waarbij hij ervoor waarschuwt dat er geen standaardbriefing bestaat die in alle situaties geschikt is:
- vraag / probleem
- het merk
- doelgroep
- doel
- voorwaarden:
- mediastrategie
- budget
- thema
- huisstijl
- planning (Michels, 2016, p389-391)
Briefing volgens Floor & Van Raaij
Volgens Floor & Van Raaij bestaat de briefing aan de tekstschrijver en de ontwerper in het algemeen uit de volgende 8 punten:
- strategie en de huidige positionering van het merk
- beschrijving van de doelgroep
- communicatiedoelstellingen
- propositie
- stijl: richtlijnen voor tekst en vormgeving
- voorkeur voor marketingcommunicatie-instrumenten en media
- budget
- tijdsplanning (Floor & Van Raaij, 2010, p196)
“De briefing is een notitie waarin de communicatiestrategie, de achtergrondgegevens over het product, merkidentiteit, positionering, gebruikers, concurrenten en vroegere campagnes en andere communicatie-uitingen staan. De briefing mondt uit in het productvoordeel en de propositie. De briefing moet bij voorkeur kort en bondig zijn en het creatieve team op het goede spoor zetten. Vanuit deze briefing gaat het creatieve team aan de slag. Als de briefing geen onderscheidende of relevante propositie bevat, moet het team zelf een propositie bedenken en van hieruit gaan werken. De kans is dan groot dat deze propositie niet overeenkomt met de wensen van de opdrachtgever; maar dan hadden de opdrachtgever en account executive (de contactpersoon van de adverteerder bij het communicatiebureau) maar voor een betere briefing moeten zorgen.” (Floor & Van Raaij, 2010, p195)
Hieraan is nog toe te voegen dat het creatieve team ook de aangedragen propositie kan aanscherpen of zelfs aanpassen voor de verschillende communicatiedoelgroepen en segmenten.
Mooi en overzichtelijk stuk. Duidelijke punten.
Dank!