Definities van en visies op Interne Communicatie

Koeleman (Koeleman 2012, p4) geeft aan dat er twee groepen van definities van Interne Communicatie zijn:

  1. Communicatie tussen een zender en een ontvager die beide deel uitmaken van de organisatie.
  2. Interne Communicatie als managementinstrument: Interne Communicatie dient mensen te sturen, zodat organisatiedoelen worden behaald.

Voorbeelden van beide groepen:

1: Communicatie tussen een zender en een ontvager die beide deel uitmaken van de organisatie.

  • Interne communicatie is de offerte van boodschappen van interne zenders aan interen ontvangers. (Van Riel 1990, in Koeleman 2012, p4)

2: Interne Communicatie als managementinstrument: Interne Communicatie dient mensen te sturen, zodat organisatiedoelen worden behaald.

  • Interne communicatie is een managementinstrument dat langs formele en informele kanalen met daarop toegesneden middelen in een tweerichtingsverkeer communicatiedoelstellingen verwezenlijkt bij interne doelgroepen in een slechts gedeeltelijk stuurbaar proces. (Valin Pollen Thomas & Klein, in: Koeleman 2012, p4)
  • Interne communicatie is de intentionele productie van boodschappen waarop ontvangst en interpretatie kan plaatsvinden. Dit proces vindt plaats binnen een organisatie in een informationele en relationele context, die mede vormend is voor de betekenis die gegeven wordt aan boodschappen. (Koeleman 2012, p4)

Visies op Interne Communicatie

Het is aantrekkelijk om Interne Communicatie op te vatten als managementinstrument, want het maakt duidelijk waarom Interne Communicatie belangrijk is voor het behalen van organisatiedoelen. Zeker voor managers is dit een interessante visie, want managers zijn doorgaans bezig met het zo goed mogelijk bereiken van gestelde organisatiedoelen.

Een gevaar van deze visie is echter dat Interne Communicatie bijna alleen wordt gezien als formele communicatie: intentionele communicatie, bewuste communicatie. Terwijl informele communicatie er altijd is, maar formele communicatie niet. Door informele communicatie te vergeten kun je voor verrassingen komen te staan. Lees meer in: Formele vs. Informele communicatie

Omdat bij Interne Communicatie vaak vooral wordt gedacht aan de formele communicatie, verwachten opdrachtgevers meestal dat je de formele informatiestromen in kaart brengt. (Overigens worden dit ook wel communicatiestromen genoemd, i.p.v. informatiestromen, maar communicatie is meer dan het transporteren van informatie van een zender naar een ontvanger.)

Vaak is het nuttig om ook in kaart te brengen welk informele communicatiecircuit er is bij de mensen die betrokken zijn bij het probleem dat je wilt aanpakken.

Lees ook:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.