Steekproef bij doelgroeponderzoek

Na de Doelgroep Analyse heb je vaak nog steeds geen doelgroep die zo klein is dat hij een e-mailadres of telefoonnummer heeft. Dan moet je een campagne bedenken waarbij je de verschillende leden van de doelgroepsegmenten bereikt en ‘beraakt’. Daarbij is het belangrijk om te weten hoe specifiek déze ontvangers denken. Daarvoor doe je onderzoek

Kies hierbij een steekproef uit de doelgroep waarbij de kenmerken uit de segmentatie vóórkomen. Liefst moet de verdeling van de kenmerken over de steekproef overeenkomen met de verdeling van deze kenmerken over de doelgroep.

Bijvoorbeeld: als de doelgroep bestaat uit 50% vrouwen, dan moet in de steekproef ook 50% vrouwen bevatten. Als 3% van de doelgroep al product x gebruikt, dan moet ook 3% van de steekproef product x gebruiken.

Probleem is alleen dat je een schatting moet maken van de hele doelgroep op basis van de steekproef. Dus als je ontdekt dat 8% van de steekproef al product x gebruikt, dan zou je concluderen dat ook 8% van de doelgroep product x gebruikt. Maar als je de vragenlijst laat invullen via de site van de producent, dan trek je natuurlijk onevenredig veel gebruikers van product x aan.

Zie ook:

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.