Strategische en organisatorische uitgangspunten, in Rapport

Uit de onderwerpen van de Nima B2 eisen voor het Corporate Communicatierapport heb ik de onderstaande geselecteerd zodat ze logisch passen bij dit onderdeel van het Rapport. Ook heb ik er tips aan toe gevoegd voor het beschrijven van de onderwerpen.

Korte beschrijving van de organisatie

Tips:

 • Beschrijf kort wat de organisatie doet, wat levert het, hoeveel mensen werken er, hoeveel vestigingen, waar gevestigd, etc.
 • Aanleiding van je onderzoek en advies kun je ook hier vermelden. Wat is de concrete reden, alleen de opdracht vanuit je opleiding, of is er een urgent probleem? Hoe ben je eraan gekomen, via wie?

Missie & Visie van de organisatie

Tip: pas toe Missie, Visie, Kernwaarden.

Gevolgde waardestrategie

Tip: Pas het waarde-strategiemodel toe van Michael Treacy en Fred Wiersema (1992). Volgens hen hebben marktleiders ervoor gekozen om uit te blinken in een van de waardeposities:

Core business

Belangrijkste trends

Segmentatie

 • Segmenteren naar duidelijk herkenbare en aansprekende doelgroepen

Doelgroepanalyse

Maak een doelgroepanalyse op basis van:

 • mediagedrag
 • psychologische kenmerken
 • sociologische kenmerken
 • normen en waarden

Stakeholderanalyse

Stakeholders identificeren en een analyse maken op basis van:

 • Belang en urgentie van de stakeholder
 • De macht van de stakeholder

Binnen de gemaakte segmentering een onderbouwde keuze maken voor één of meer doelgroepen of deelsegmenten waar de organisatie zich op gaat richten.

Gekozen positionering

Nima heeft het over:

 • De positionering van de organisatie bepalen.
 • Verschil uitleggen tussen toegepaste, geprojecteerde, gepercipieerde en de verschillen kunnen benoemen

Tip. Lees: Profilering vs. Positionering.

Kernboodschap formuleren per stakeholder

Door Nima alleen genoemd bij non-profit-/NGO-of overheidscommunicatie, maar dit kan ook interessant zijn voor Corporate Communicatie en voor Marketingcommunicatie.

Nima vermeldt de onderwerpen in onderstaande tabelt bij de uitgangspunten, maar zouden misschien beter passen bij het advies. Bij de uitgangspunten kun je natuurlijk wél de bestaande situatie beschrijven betreffende deze onderwerpen.

Onderwerp volgens NimaAangepast onderwerp
Corporate communicatiedoelstellingen SMART formulerenBestaande Corporate communicatiedoelstellingen SMART (overnemen uit bestaande plannen, of zelf formuleren als ze nog niet zijn opgeschreven).
Communicatie-instrumenten uitwerken.Beschrijving van nu gebruikte communicatie-instrumenten.
Operationeel corporate communicatieplan financieel onderbouwen.Kosten van het bestaande Operationeel corporate communicatieplan.
Operationeel corporate communicatieplan evalueren.Korte beschrijving van hu nu het Operationeel corporate communicatieplan wordt geëvalueerd