Wat is Interne Communicatie?

Op het eerste gezicht lijkt het makkelijk om te bedenken waarover Interne Communicatie gaat: het gaat over ‘communicatie’ en het is ‘intern’, het is dus de communicatie binnen een organisatie. Maar, wat is communicatie? En wat is intern? Horen uitzendkrachten ook bij de interne communicatie? En gedetacheerde IT-ers? En tijdelijke interim-managers? En wat als het gaat over een samenwerkingsverband van kleine bedrijfjes?

Bij interne communicatie gaat het bovendien niet alleen over wat de organisatie bewust zendt, maar ook over welke boodschap ze onbewust zendt, en over wat mensen onderling met elkaar delen.

Het verschil tussen binnen en buiten een organisatie vervaagt

Bijvoorbeeld:

  • Organisaties maken steeds vaker gebruik van tijdelijke werknemers (gedetacheerden, interimmers, etc.).
  • Kleine bedrijven werken met elkaar samen per project in projectteams, deze teams wisselen van samenstelling van project tot project. (Lees bijvoorbeeld over de Piranha Economie.)
  • Ook  grote bedrijven werken met elkaar samen in projectteams, denk bijvoorbeeld aan de samenwerking van Douwe Egberts en Philips bij het ontwikkelen van de Senseo.
  • Co-creation wordt belangrijker: klanten en andere stakeholders worden betrokken bij het ontwikkelen en verbeteren van producten en diensten.
  • Organisaties fuseren en splitsen voortdurend.
  • Organisaties werken samen met verschillende netwerkpartners.

Door het vervagen van binnen en buiten wordt het belangrijker om mensen te laten samenwerken en het gevoel te geven dat ze samen een team vormen dat wil presteren. Hiervoor kan Interne Communicatie verschillende functies vervullen.

What is Organizational Communication? (Matthew Koschmann; YouTube)

Eén reactie

  1. […] Zodoende zijn communicatiedoelstellingen inderdaad vaak ondergeschikt aan marketingdoelstellingen, maar er zijn ook vaak situaties dat communicatiedoelstellingen op gelijk niveau staan met marketingdoelstellingen. In het eerste geval spreken we meestal van marketingcommunicatie (MarCom), in het tweede geval is er vaak sprake van Corporate Communicatie, of een van de verwante specialisaties, zoals PR en Interne Communicatie. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.