Medezeggenschap

Ondernemingsraad is verplicht wegens WOR

Volgens de Wet op de Ondernemingsraden (WOR) moeten alle organisaties die meer dan honderd medewerkers hebben een Ondernemingsraad (OR) hebben. De OR wordt gekozen door de medewerkers en de leiding van de organisatie is verplicht met de OR te overleggen. Er zijn zelfs onderwerpen waarover de leiding niet mag beslissen zonder advies van of overeenstemming met de OR.

Bron: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ondernemingsraad
Bron: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ondernemingsraad

Informeren is verplicht

De OR geeft dus advies en beslist af en toe mee. Hiervoor heeft ze informatie nodig en daarom is de leiding verplicht om deze informatie op tijd beschikbaar te stellen. De leiding moet bovendien minstens tweemaal per jaar algemene gegeven aan de OR geven over het werk en de reslutaten – dit mag schriftelijk of mondeling. Meerjarenplannen moeten eveneens worden voorgelegd aan de OR.

Soms blijft de leiding in gebreke wat betreft het hiervoor genoemde informeren, maar de OR kan ook teveel informatie ontvangen en dan is het moeilijk om prioriteiten te stellen. Een ander punt dat lang niet altijd goed gaat is de communicatie met alle bestuurders en het hogere kader – ook als de communicatie met de voorzitter van de Raad van Bestuur goed verloopt.

OR en haar achterban

De OR heeft een informatieplicht naar haar achterban. Zo moet ze volgens de wet elk jaar een verslag uitbrengen. Agenda’s en notulen van de OR vergaderingen moeten bekend worden gemaakt aan de collega’s. En ten slotte moet de OR bij haar achterban toetsen of er draagvlak is voor haar ideeën.

Zie ook:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.