Trend: piranha’s in plaats van tussenpersoon

Als communicatieprofessional had je, tot een paar jaar geleden, globaal de volgende keuzes voor een carrière:

  • aan de opdrachtgeverskant werken (bij een grote organisatie),
  • aan bureauzijde werken bij een grote agency / groot bureau,
  • als freelancer met een specifieke vaardigheid werken.

Inmiddels hebben we internet en dit heeft als gevolg dat mensen direct contact kunnen hebben met andere mensen die ook op internet zitten. Vroeger was hiervoor een tussenpersoon nodig. In de retail zie je dan ook dat winkels het moeilijk hebben, doordat ze moeten concurreren met internetwinkels en platforms waarbij vragers en aanbieders direct contact hebben met elkaar.

Op de arbeidsmarkt zie je dat vragers en aanbieders elkaar óók direct kunnen vinden, zonder tussenpersoon. Bovendien besteden bedrijven makkelijker deelprocessen uit. Zo ook in de communicatie-industrie.

Vroeger had een communicatiemanager mensen nodig voor het uitvoerende werk. Deze mensen had hij in huis óf hij huurde een bureau in. Bij dit bureau had hij contact met de accountmanager of account-executive en deze instrueerde zijn creatieve mensen voor het maken van een campagne of communicatiemiddel.

org-driver-seat-1-2

Nu vinden de freelancers en de opdrachtgevers elkaar rechtstreeks via internet en neemt het belang van grote bureaus af. Elke communicatieprofessional gedraagt zich als ondernemer en gaat slechts voor korte tijd een samenwerking aan met andere freelancers, of bij een bureau(tje).

feeding-frenzy
Feeding Frenzy, Adek Berry, Getty Images

Freelancers verbinden zich tijdelijk aan elkaar voor het uitvoeren van een klus. Bij een nieuwe klus is er een nieuwe samenstelling van freelancers, zoals piranha’s samen een prooi aanvallen en opeten.

Wat betekent dit voor jou?

Jij bent ondernemer van je eigen carrière. Je moet je bewust zijn van je sterkten en zwakten en je moet kansen grijpen om je inkomen te verdienen. Dit doe je als freelancer / ZZP-er (Zelfstandige Zonder Personeel)/ ZP-er (Zelfstandige Professional), maar ook als werknemer: je baas is dan je belangrijkste afnemer. De tijd is voorbij dat je als communicatiedeskundige bij een bedrijf of organisatie ging werken en snel een vast contract kreeg.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.