Internationale Communicatie

Verschillende aspecten zijn belangrijk bij internationale communicatie. Denk bijvoorbeeld aan de onderwerpen hieronder.

Flags of the World

Cultuur

Cultuur is belangrijk in internationale communicatie. Veel misverstanden – of erger – komen namelijk voort uit het elkaar niet goed begrijpen. Dit heeft ermee te maken dat signalen, die mensen bewust en onbewust aan elkaar geven, worden geïnterpreteerd met de context die mensen meenemen vanuit hun verleden, cultuur etc.

Taal

Taal is een ander belangrijk aspect in internationale communicatie. De taal van een campagne moet natuurlijk aansluiten bij de taal die bevolking gebruikt. Maar in verschillende subculturen worden soms verschillende varianten gebruikt. Ook is Brits Engels anders dan Amerikaans Engels, Australisch Engels of Canadees Engels. Net zoals het Portugees van Brazilië anders is dan Europees Portugees.

Taalvaardigheid

Taalvaardigheid is een ander aspect. In veel landen kunnen mensen niet of nauwelijks lezen. Dan is visuele communicatie erg belangrijk.

Modellen om nationale culturen in te delen

Hofstede’s theorie over de culturele dimensies is klassiek. Andere auteurs hebben vergelijkbare theorieën ontwikkeld. Klik hieronder om er meer over te weten te komen.

Kritiek

Een van de punten van kritiek op deze modellen is dat ze mensen uit een land in een hokje lijken te willen duwen. Bijvoorbeeld: ‘Jij komt uit China, dus je onderwerpt je aan de machthebber.’; ‘Jij bent een Nederlander dus bot en direct.’

Ten eerste zijn er binnen landen natuurlijk ook verschillen in regio’s. Ten tweede is de culturele achtergrond van iemand slechts één van de factoren die zijn persoonlijkheid beïnvloedt. Daarnaast zijn er namelijk ook factoren zoals, opvoeding, opleiding, erfelijke aanleg, leeftijd, etc.

Medialandschap

Een ander belangrijk aspect van communicatie met andere landen is het medialandschap dat van land tot land verschilt. Zo heeft elk land zijn eigen kranten en tijdschriften, maar ook webadres, mogelijk met eigen restricties wat betreft privacy etc.

Tussen continenten zijn de verschillen nóg groter. In Europa zijn we bijvoorbeeld gewend dat er altijd wel ergens een kabel ligt die gebruikt kan worden voor internet en voor de aansluiting van masten voor mobiel internet. Maar in Afrika bestaan die kabels niet, dus gaat er meer mobiel en via satelliet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.