Wat is Communicatie KC?

Communicatie KC staat voor Communicatie Kenniscentrum. Op CommunicatieKC.com vind je kennis. Kennis die je kan gebruiken bij het maken van een communicatieplan. Hoe beter je kennis toepast, hoe beter je plan wordt. Je hebt bijvoorbeeld theorie nodig om goed te begrijpen wat er aan de hand is en hoe communicatie kan helpen om de situatie te verbeteren – wat versta je bijvoorbeeld onder communicatie? Theorie gebruik je voor je analyse en is de basis voor onderzoek. Dit onderzoek heb je nodig om een oplossing te bedenken die past bij het specifieke probleem dat je aanpakt.

Piramide van Communicatiemodellen
UITGELICHT: Piramide van Communicatiemodellen. (Klik op het plaatje.)

Als je een oplossing hebt, dan ga je die delen met de opdrachtgever, dit doe je meestal door een rapport te schrijven en door te presenteren. Kennis over hoe je dit doet, vind je bij ‘vaardigheden‘. Hier vind je ook kennis die je kan toepassen bij het realiseren van je plan, zoals o.a.  over spelling, beeldmateriaal gebruiken en persoonlijke communicatie.

Bij ‘cases‘ vind je voorbeelden die kunnen aanzetten to nadenken en zo kunnen helpen bij het analyseren van de situatie die jij wilt aanpakken. En kijk ook eens naar de video’s.

Het communicatieplan is geïnspireerd op de voorschriften voor de mondelinge examens van Nima Marketingcommunicatie B en Interne & Corporate Communicatie B. Dit communicatieplan kun je ook prima gebruiken voor projecten op het HBO en bij je afstuderen. Overigens vind je bij ‘communicatieplan’ ook andere plannen, waaronder het marketingplan. Controleer of je plan en je communicatiemiddelen voldoen aan de eisen met behulp van de checklists.

harry-smals-poster-pasfotoInitiatief van Harry Smals

Communicatie KC is een initiatief van Harry Smals; docent communicatie aan diverse hogescholen sinds 1993 en examinator voor het mondeling examen Nima B Marketingcommunicatie en het mondeling examen Nima B Interne & Corporate Communicatie, sinds 1998.

Waarom Communicatie KC?

Met Communicatie KC wil ik kennis en inzichten beschikbaar maken op het moment dat je het nodig hebt. Praktische informatie, maar ook wat diepgaandere kennis.
Ik merk namelijk dat veel kennis niet wordt toegepast in communicatieplannen, en dat is jammer, want een oplossing kan beter worden door kennis en ervaring van deskundigen te gebruiken.

Traditioneel zijn er bijvoorbeeld schotten tussen verschillende communicatiedisciplines, zoals marketingcommunicatie, corporate communicatie en interne communicatie, met elk hun eigen literatuur en gebruikte modellen, theorieën en concepten. Zulke schotten zijn zonde, want veel inzichten uit de ene discipline zijn ook nuttig voor de andere discipine. Hetzelfde geldt voor het traditionele schot tussen communicatie en marketing. Met CommunicatieKC.com breng ik kennis bij elkaar uit de verschillende disciplines, zodat je bijvoorbeeld een intern communicatieprobleem kan helpen oplossen door kennis toe te passen die traditioneel hoort bij marketing, of bijvoorbeeld een marketingcommunicatieprobleem kan helpen oplossen door kennis toe te passen uit de corporate communicatie, etc.

Op Communicatie KC vind je bovendien actuele inzichten die je niet altijd meteen in boeken terugvindt.

Nooit af

Communicatie KC is in januari 2014 van start gegaan. Écht af is het nooit, want er is altijd nieuwe kennis die verwerkt kan worden. Het zal daarom gebeuren dat je op een onderwerp klikt waar nog niets te vinden is of waarvan de kennis nog niet helemaal netjes is beschreven. Toch is er nu al genoeg te vinden dat de moeite waard is. Plezier met rondkijken!

Reactie? Mail naar: CKC@kpnmail.nl

Mijn boeken

boeken harry smals 2018

Andere Boeken

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.