Volggroep, alternatief voor doelgroep

Het begrip ‘doelgroep‘ komt uit de tijd dat communicatie nog vooral ‘zenden’ was: de doelgroep is de groep mensen waarop je de campagne richt.

Magneet voor mensen

In 1998 introduceerde Jan Rijkenberg het begrip ‘volggroep’ in zijn boek Concepting. Hierbij gaat het om het creëren van een gedachtengoed dat een groep mensen aantrekt. De groep ontstaat dus door de mensen aan te trekken, niet door erop te richten.

Nu in de tijd van social media is het streven naar een groep volgers heel normaal, maar social media bestonden in 1998 nog niet. Zijn idee van een gedachtegoed dat werkt als een magneet is echter nog steeds hetzelfde.

Bij het creëren van een volggroep – of een groep volgers – gaat het dus om het creëren van content waar mensen op af komen. Net als bij een doelgroep, is het wel de bedoeling dat je een specifieke groep mensen aantrekt.

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.