NIMA B2 Communicatie rapport – rubric

Check je rapport met onderstaande beschrijvingen, die ik heb gemaakt. Verbeter je rapport zodat het zo hoog mogelijk scoort. Je kunt de rubric ook downloaden.

De rubric is gemaakt voor Marketingcommunicatie (MarCom), maar de NIMA-eisen voor Corporate & Interne Communicatie zijn hetzelfde.

1OnvoldoendeMatig VoldoendeGoedZeer Goed
SamenvattingEen serieuze Samenvatting ontbreekt.Samenvatting geeft niet de hoofdpunten van het rapport helder weer.Samenvatting is als zelfstandige tekst prima te begrijpen.Als ‘Voldoende’, plus: -hoofdpunten van het advies zijn concreet gemaakt.Als ‘Goed’, plus: -overtuigende onderbouwing van advies.
2OnvoldoendeMatig VoldoendeGoedZeer Goed
Strategische/ organisatorische uitgangspuntenGeen zinnige dingen gezegd over de strategische/ organisatorische uitgangspunten van opdrachtgever.Zinnige dingen gezegd over de strategische/ organisatorische uitgangspunten van opdrachtgever.-Missie in één zin beschreven. -Visie in één zin beschreven.Als ‘Voldoende’, plus één van de volgende, bijvoorbeeld: -Onderbouwd met cijfers -Geïllustreerd met grafieken. -Gevolgde waarde-strategie -etc.    Als ‘Voldoende’, plus meerdere van de volgende, bijvoorbeeld: -Onderbouwd met cijfers -Geïllustreerd met grafieken. -Gevolgde waarde-strategie -etc.  
3OnvoldoendeMatig VoldoendeGoedZeer Goed
Interne AnalyseGeen serieuze beschrijving van soort bedrijf, omvang, communicatie-afdeling.  Soort bedrijf, omvang, communicatie-afdeling zijn niet allemaal helder beschreven, waardoor het plan minder goed is.Soort bedrijf, omvang, communicatie-afdeling zijn niet allemaal helder beschreven, maar ontbreken van verdere info staat een goed plan verder niet in de weg.Kern van de eigen organisatie helder beschreven met één van bijvoorbeeld: -soort bedrijf -omvang -communicatie-afdeling -structuur -cultuur -7S -etc.Kern van de eigen organisatie helder beschreven met meerdere van bijvoorbeeld: -soort bedrijf -omvang -communicatie-afdeling -structuur -cultuur -7S -etc.
4OnvoldoendeMatig VoldoendeGoedZeer Goed
Externe AnalyseDe markt en de marktpositie (positie van de organisatie in de markt, omvang markt, trends en concurrentie) niet serieus benoemd.De markt en de marktpositie summier benoemd.De markt en de marktpositie benoemd met bijvoorbeeld: -marktpositie -marktomvang -trends -concurrentie.Als ’Voldoende’, plus correcte toepassing van één van de modellen zoals bijvoorbeeld: -ABCD-analyse -DAGMAR -DESTEP -Positioner-ingsmatrix -etc.Als ’Voldoende’, plus correcte toepassing van meerdere modellen zoals bij ‘Goed’.
5OnvoldoendeMatig VoldoendeGoedZeer Goed
Communicatie-probleem-stellingSerieuze probleem-stelling ontbreekt.Probleem-stelling volgt niet logisch op voorgaande analyses.Probleem-stelling gebaseerd op voorgaande analyses.Probleem-stelling hoort bij een complex probleem.Probleem-stelling hoort bij een complex en vernieuwend probleem.
6OnvoldoendeMatig VoldoendeGoedZeer Goed
Communicatie-doelstellingenMeerdere van onderstaande: -Niet SMART. -Onduidelijk welke kennis de doelgroep moet krijgen. -Onduidelijk welke houding gewenst is. -Onduidelijk wat het gewenste gedrag is.Een van onderstaande: -Niet SMART. -Onduidelijk welke kennis de doelgroep moet krijgen. -Onduidelijk welke houding gewenst is. -Onduidelijk wat het gewenste gedrag is.SMART en correct in termen van kennis, houding en gedrag.Als ‘Voldoende’, plus één van de volgenden: -Ook gericht op Image. -Correcte onderbouwde percentages vermeld.Als ‘Voldoende’, plus meerdere van de volgenden: -Ook gericht op Image. -Correcte onderbouwde percentages vermeld.
7OnvoldoendeMatig VoldoendeGoedZeer Goed
Communicatie-doelgroepenDoelgroepen ontbreken.Geen relevante kenmerken gebruikt om doelgroepen te beschrijven.Communicatie-doelgroepen beschreven met relevante kenmerken.Als ‘Voldoende’, plus één van de volgenden: -correcte analyse -gebaseerd op onderzoek. -correcte persona’s gemaakt. -onderscheid communicatie- en marketing-doelgroep gemaakt.Als ‘Voldoende’, plus meerdere van de volgenden: -gebaseerd op onderzoek. -correcte persona’s gemaakt. -onderscheid communicatie- en marketing-doelgroep gemaakt.
8OnvoldoendeMatig VoldoendeGoedZeer Goed
Communicatie-boodschapGeen serieuze boodschap geformuleerd.Geformuleerde boodschap/ propositie past niet bij voorgaande analyses.  Boodschap/ propositie geformuleerd.  Boodschap/ propositie geeft motiverende belofte aan de doelgroep.Boodschap/ propositie geeft motiverende belofte per doelgroep.  
9OnvoldoendeMatig VoldoendeGoedZeer Goed
Communicatie-strategieGeen strategie ontwikkeld die goed past bij voorgaande analyses.Strategie ontwikkeld die niet goed past bij voorgaande analyses.Strategie ontwikkeld die past bij voorgaande analyses.Als ‘Voldoende’, plus één van bijvoorbeeld: -verrassend -creatief -onderbouwd -theorie toegepast -mentale barrière passerend -etc.Als ‘Voldoende’, plus meerdere van bijvoorbeeld: -verrassend -creatief -onderbouwd -theorie toegepast -mentale barrière passerend -etc.
10OnvoldoendeMatig VoldoendeGoedZeer Goed
Verantwoording van keuzesKeuzes niet onderbouwd.Keuzes nauwelijks onderbouwd.Duidelijk en consistent gemaakte keuzes verantwoorden.Duidelijk en consistent gemaakte keuzes verantwoorden met eigen onderzoek of andere bronnen.Als ‘Goed’, plus: Draagvlak bij opdrachtgever.
11OnvoldoendeMatig VoldoendeGoedZeer Goed
Media-mixGeen serieuze media-mix die past bij voorgaande analyses en keuzes.Media-mix past niet goed bij voorgaande analyses en keuzes.Media-mix past bij voorgaande analyses en keuzes.Als ‘Voldoende’, plus één van bijvoorbeeld: -Mix van Paid, Earned, Owned -Overzichtelijke tabel, of figuur. -Uitingen uitgewerkt in tekst & beeld die verbaal en non-verbaal de gewenste boodschap uitzenden. -Customer Journey -Touchpoints -Etc.Als ‘Voldoende’, plus meerdere van bijvoorbeeld: -Mix van Paid, Earned, Owned -Overzichtelijke tabel, of figuur. -Uitingen uitgewerkt in tekst & beeld die verbaal en non-verbaal de gewenste boodschap uitzenden. -Customer Journey -Touchpoints -Etc.
12OnvoldoendeMatig VoldoendeGoedZeer Goed
Resultaat-metingGeen serieuze beschrijving van resultaatmeting.Resultaat wordt alleen gemeten aan het eindresultaat (meer verkoop bijvoorbeeld)Juiste beschrijving van de resultaatmeting.Als ‘Voldoende’, plus één van: bijvoorbeeld: -Goede KPI’s gekozen. -Ook tijdens de campagne meten. -Ook vóór de campagne meten. -etc.Als ‘Voldoende’, plus meerdere van bijvoorbeeld: -Goede KPI’s gekozen. -Ook tijdens de campagne meten. -Ook vóór de campagne meten. -etc.
13OnvoldoendeMatig VoldoendeGoedZeer Goed
Financiële onderbouwingSerieuze financiële onderbouwing ontbreekt.Financiële onderbouwing geeft geen beeld van reële kosten en baten.Onderbouwde beschrijving van kosten en een reële inschatting van baten.Als ‘Voldoende’, plus aangegeven welke budgetterings-methode is toegepast.Als ‘Voldoende’, plus aangegeven welke budgetterings-methode is toegepast en goede onderbouwing waarom deze methode.
14OnvoldoendeMatig VoldoendeGoedZeer Goed
TijdsfaseringGeen serieuze tijdfasering.Realistische tijdsfasering, niet optimaal kloppend bij voorgaande analyses en keuzes.Realistische tijdsfasering, kloppend bij voorgaande analyses en keuzes.Als ‘Voldoende’, plus zeer duidelijk weergegeven.Als ‘Goed’, plus duidelijk inspelend op fasen in beslissingsproces, of customer journey, etc.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.