Het vooronderzoek is met name gebaseerd op desk-research en is erop gericht om met de opdrachtgever overeenstemming te krijgen over wat je gaat doen. Als dit achter de rug is ga je veldonderzoek doen. De gegevens die hieruit komen gebruik je voor de Interne Analyse & de Externe Analyse.
Maak niet de vergissing om het vooronderzoek te snel te doen en daarmee hopelijk tijd te winnen voor het veldonderzoek. Want na een goed vooronderzoek gaat het veldonderzoek sneller en beter. Werk volgens de regel: eerst denken dan doen.
Werk toe naar je Advies
In je advies ga je aangeven hoe de Bestaande Situatie kan worden veranderd in de Gewenste Situatie. Daarvoor is het nodig dat je eerst de bestaande situatie beschrijft en aangeeft wat daaraan verbeterd kan worden. Dit doe je d.m.v. onderzoek, om te beginnen in je vooronderzoek.
Na je vooronderzoek heb je een duidelijk beeld van de huidige situatie en heb je een globaal idee over de gewenste situatie.
Communicatie-advies
Niet alles in de bestaande situatie kun je verbeteren met je advies. In je vooronderzoek zoek je naar zaken die verbeterd kunnen worden door middel van communicatie.
Verloop van je Vooronderzoek
- Opdrachtgever formuleert het probleem. Eventueel geeft hij een briefing.
- Jij analyseert het probleem, d.m.v. Vooronderzoek.
- Tijdens het analyseren krijg je waarschijnlijk ook ideeën voor oplossingen. Dat is mooi! Bewaar ze voor je advies en bespreek je ideeën alvast met de opdrachtgever om uit te vinden of deze oplossingsrichting hem bevalt.
- Jij herformuleert het probleem (& eventueel bedenk je oplossingen). Je kunt dit presenteren in een debriefing.
Na het Vooronderzoek
Na het vooronderzoek zijn alle betrokkenen het eens over:
- waarover je onderzoek en advies zal gaan,
- wat de verwachte resultaten zijn,
- wanneer deze resultaten er zijn
- wat het zal gaan kosten.
Wees een Sparringpartner
Het aanpakken van een communicatieprobleem begint met het formuleren van het probleem door de opdrachtgever. Hij vraagt jou dus om te helpen het probleem op te lossen. Je kan hem al enorm helpen doordat je met een frisse, onbevangen blik tegen het probleem aankijkt. Je moet daarom niet klakkeloos aannemen wat hij als probleem aandraagt! Twee weten namelijk meer dan één en als jij niet meedenkt – en doorvraagt – dan komt de opdrachtgever niet verder dan waar hij zonder jou aan had gedacht.
Stel je dus op als sparringpartner: zo reageren de opdrachtgever en jij op elkaar en zetten jullie steeds een stapje verder. Als je alleen maar uitvoert wat de opdrachtgever zegt, dan lijkt dit meer op hinkelen: je gebruikt alleen de ‘voet’ (hersens) van de opdrachtgever en niet die van jou. Als je niet meedenkt dan is dat een gemiste kans: je had de opdrachtgever kunnen helpen door ook jouw hersens te gebruiken.