Externe Analyse

Micro-, Meso-, Macro-omgeving

De Externe Analyse gaat over de Meso en Macro Omgeving: factoren die de organisatie niet of nauwelijks kan beïnvloeden. Analyseer de externe factoren en zoek naar de Kansen & Bedreigingen voor de Organisatie. Deze Kansen & Bedreigingen vormen input voor de SWOT-analyse, waarop de strategie van de onderneming is gebaseerd. In je rapport beschrijf je de Externe Analyse in een hoofdstuk over de Aanleiding of de Probleemanalyse.

Analyse van Macro omgeving

Bij de Macro Omgeving gaat het om Maatschappelijke Ontwikkelingen. Analyseer het volgende:

  • DESTEP → concludeer bij elk van de maatschappelijke ontwikkelingen welke kansen & bedreigingen voor het merk er voortkomen uit deze ontwikkelingen.
  • Relevante ontwikkelingen in de communicatie. → concludeer bij elk van deze ontwikkelingen in de communicatie welke kansen & bedreigingen voor het merk hieruit voortkomen.

 Analyse van Meso omgeving:

Bij de Meso Omgeving gaat het om ontwikkelingen in de directe omgeving van de organisatie. Bij een commercieel bedrijf gaat het dan over Marktontwikkelingen of Brancheontwikkelingen. Analyseer het volgende:

  • Krachtenveldanalyse → welke stakeholders en intermediairs kunnen helpen bij het behalen van organisatiedoelen / communicatiedoelen?
  • Zie concurrenten als alternatieve aanbieders waaruit de doelgroep kan kiezen om in zijn behoefte te voorzien. Deze breng je in kaart door onderzoek te doen bij de doelgroep. Een goede manier om de resultaten van dit onderzoek te presenteren is de outside-in positioneringsmatrix. Zo visualiseer je de brein-positie ten opzichte van andere aanbieders.
  • Inventariseer wie de directe concurrenten zijn van het merk / onderwerp waarover je communicatiecampagne zal gaan. Inventariseer ook indirecte concurrenten en producten, diensten en bezigheden die concurreren om het budget van de doelgroep en/ of zijn tijd en/ of zijn aandacht. Vraag je af: Hoe kan de doelgroep in zijn behoefte voorzien? (Iemand kan zijn euro maar 1x uitgeven, zijn tijd maar 1x besteden, zijn aandacht maar aan één ding tegelijk besteden.)

Het voorgaande is ook relevant voor non-profit organisaties. De volgende bolletjes zijn belangrijk voor profit-bedrijven:

  • 5 krachtenmodel van Porter → wat zijn de kansen & bedreigingen die je kan concluderen bij elk van de vijf krachten? (Dit is belangrijk voor een marketingplan, maar niet altijd voor een communicatieplan.)
  • ABCD-analyse

Pas eventueel ook de volgende theorieën, modellen, concepten toe:

Toekomst verwachtingen

Probeer zo mogelijk een voorspelling van de toekomst te geven. Bijvoorbeeld met:

Kansen en Bedreigingen

Concludeer Kansen & Bedreigingen uit de Externe Analyse (Meso en Macro). En ga door naar de SWOT-analyse.

Klik door naar: Communicatie op 4 Niveaus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.