Toelichting Marketingplan

Voor communicatieprofessionals is het belangrijk om ook iets van marketing te weten, want communicatie en marketing groeien steeds meer naar elkaar toe. Bovendien zien veel opdrachtgevers het verschil niet tussen communicatie en marketing.  Daarbij komt dat veel opdrachtgevers wel ongeveer weten waarover marketing gaat en wat er een marketing plan zou moeten. Hun verwachtingen over communicatie zijn daarom vaak gebaseerd op marketingkennis.

Om je opdrachtgever te begrijpen – en eventueel zijn verwachtingen bij te sturen – is het dus goed om je enigszins te verdiepen in een marketingplan.

De kern van een marketingplan is de SWOT analyse, deze bestaat uit het confronteren van interne sterkten en zwakten tegenover  externe kansen en bedreigingen. Uit deze confrontatie kunnen strategische opties worden geconcludeerd. Het advies bestaat dan uit een keuze uit, en concrete invulling van, een of meerdere van deze opties.

De interne analyse gaat over de zogenaamde micro-omgeving van het bedrijf, en wordt meestal gedaan met behulp van het 7S-model van McKinsey.

De externe analyse gebeurt op meso niveau en op macro niveau. Het meso niveau is de directe omgeving van het bedrijf, en wordt meestal geanalyseerd met behulp van het 5 krachtenmodel van Porter. Het macro niveau gaat over de maatschappelijke omgeving van het bedrijf, en wordt meestal geanalyseerd aan de hand van de onderdelen van de DESTEP.

De strategische opties die je kunt concluderen na de SWOT-analyse worden vaak ingevuld met behulp van de Product-/marktontwikkelingsmatrix van Ansoff, ofwel Groeimatrix van Ansoff.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.