Voorlichting

Voorlichting is bewust gegeven hulp bij menings- en besluitvorming door middel van communicatie. – Wil Michels 2019, p31

Communicatiemodaliteiten

Voorlichting is één van de modaliteiten die in Nederland vaak worden onderscheiden.

De bedoeling van voorlichting is om mensen te beïnvloeden door hen objectief te informeren. Dit in tegenstelling tot reclame (marketingcommunicatie), waarbij men mensen probeert te beïnvloeden door in te spelen op onbewuste en moeilijk beheersbare emoties. (Overigens staat binnen de marketingcommunicatie, de informationele positionering dichter bij voorlichting dan de transformationele positionering.)

Met het objectief informeren probeert men mensen te helpen om zélf de beste keuze te maken. Deze ‘beste keuze’ is de keuze die in het belang is van de ontvanger zélf, iemand in zijn omgeving of de maatschappij in haar geheel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.