Waarom nadenken over wat communicatie is?

Veel communicatieprofessionals klagen erover dat ze niet serieus worden genomen. Dat ze alleen voor uitvoerende klussen worden ingezet en dat ze andermans brandjes moeten blussen. Terwijl er waarschijnlijk helemaal geen brandje – communicatieprobleem – was geweest als de communicatieprofessional op strategisch niveau had mogen meedenken.

Hoe zorg je ervoor dat je op meer strategisch niveau meedenkt? Dat begint met een meer strategische visie op communicatie. Veel opdrachtgevers (leidinggevenden) hebben namelijk geen communicatieachtergrond en hebben een beperkte visie op communicatie. Bijvoorbeeld samen te vatten als: communicatie is het zenden  (en ontvangen) van boodschappen – hoe meer we zenden hoe beter we communiceren. Werk dat uit deze visie voortvloeit is het maken van middelen en het opzetten van campagnes om boodschappen te zenden.

Bij een meer strategische visie op communicatie kan het bijvoorbeeld gaan om het onderhouden van relaties met belangrijke doelgroepen. Dit is abstracter en gaat meer om een lange termijn proces dan om afzonderlijke acties.

Van niet-communicatieprofessionals – zoals opdrachtgevers (leidinggevenden) – kun je zo’n abstracte visie niet te verwachten, dus moet jij als communicatieprofessional een sparringpartner zijn en op strategische niveau meedenken. Dit begint ermee dat je bewust wordt van je eigen visie, of overtuiging, van wat communicatie is. Door zelf overtuigd te raken van een meer strategische visie op communicatie zal je makkelijker je opdrachtgever (leidinggevende) overtuigen van de noodzaak om op strategisch niveau over communicatie te denken. Zo kun je helpen voorkómen dat de organisatie communicatieproblemen krijgt, of ze sneller helpen oplossen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.